Madende facia Amasra yasta

Madende facia Amasra yasta
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi.Saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlama sonrası maden ocağına...

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi.

Saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlama sonrası maden ocağına sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geç saatlerde yaptığı açıklamaya göre 22 kişi hayatını kaybetti.

Yaralılardan sekizinin yoğun bakımda, dördünün serviste, beş yaralının ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde tedavi gördüğünü belirten Koca, "İki ambulans uçak yoğun bakımdaki hastalardan birini Ankara’ya, beşini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti," diye konuştu.

Patlamanın ardından Bartın'a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu madende 110 kişinin çalıştığını ifade etti.

İLK DEĞERLENDİRMELERE GÖRE PATLAMANIN NEDENİ GRİZU

Bakan Soylu'dan sonra açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlamanın nedeninin grizu olduğunu belirtti.

Dönmez "Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma çalışıyor. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Başımız sağolsun diyorum. İçeride devam eden yangın yok. Müdahale eden arkadaşlarımız deneyimli," dedi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamadan sonra yaptığı ilk açıklamada yer altında mahsur kalan madenciler olduğunu belirtti.

ERDOĞAN BARTIN’A GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle Diyarbakır programını iptal etti. Erdoğan’ın Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceği öğrenildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sosyal medya hesabından başsağlığı ve geçmiş olsun mesajı paylaşan Erdoğan, “Patlamayla ilgili gerekli soruşturma başlatılmış, 3 savcımız görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm boyutlarıyla devam etmektedir.” dedi.

AFAD’IN HATALI PAYLAŞIMI TEPKİ ÇEKTİ

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı, daha sonra bu tweetini kaldırdı.

AFAD hesabından akabinde atılan tweette patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı ifade edildi.

KURTULAN İŞÇİ: GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu.

İşçi "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz-duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi," dedi.

CHP HEYETİ AMASRA’DA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla maden ocağı patlamasının yaşandığı Bartın Amasra’ya gidip inceleme yapmak üzere bir heyet de oluşturuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki heyette Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz'ın yer aldığı açıklandı.

İYİ Parti heyeti akşam saatlerinde bölgeye gitti. İYİ Parti lideri Meral Akşener de yarın Amasra’da olacak.

Siyasetçilerden maden ocağındaki patlamayla ilgili arka arkaya açıklamalar geldi. Liderler başsağlığı ve geçmiş olsun mesajları yayınladı.

KOZLU FACİASININ KUSURLUSU TTK’NIN BAŞINDA

Amasra'da 22 işçinin yaşamını yitirdiği kaza, taşkömürü ocağının bağlı olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun 2013'te Kozlu'da 8 işçinin öldüğü maden kazası davasında sanık olduğunu ve ceza aldığını akıllara getirdi.

SAYIŞTAY 2019’DA UYARMIŞ

Sayıştay'ın, patlama meydana gelen maden işletmesine yönelik 2019'da "ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor " uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

SAYIŞTAY 9 GÜN ÖNCE MADENDE İNCELEME YAPMIŞ

5 Ekim 2022'de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığında bir heyetin Amasra TİM'de (Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi) yer altına inerek -300/-350 kotları arasında incelemelerde bulunduğu iddia edildi.

DÖNMEZ 1 AY ÖNCE ZİYARET EDİP TEDBİRLERİ ÖVDÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, patlamanın olduğu maden ocağını 20 Eylül'de ziyaret etmiş ve alınan tedbirleri övmüştü. Dönmez'in işçilere yaptığı konuşmada "Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliğini biz şu tesisin tamamına değişmeyiz. Onun için de ilk talimatımız yöneticileri atadığımızda genel müdürümüz de burada. Bir işçimizin kılına, tırnağına zarar gelmesin" ifadeleri dikkat çekmişti.