Mahfi Eğilmez: Aktif rasyosu aktive oluyor

Mahfi Eğilmez: Aktif rasyosu aktive oluyor
İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez son günlerde tartışılan özel bir bankanın vadeli döviz tevdiat hesabı kararı hakkında bir makale kaleme aldı. Eğilmez, “Söz konusu bankanın bu yola gitmesinin nedeni BDDK tarafından yürürlüğe...

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez son günlerde tartışılan özel bir bankanın vadeli döviz tevdiat hesabı kararı hakkında bir makale kaleme aldı. Eğilmez, “Söz konusu bankanın bu yola gitmesinin nedeni BDDK tarafından yürürlüğe konulan aktif rasyosudur” dedi.
Eğilmez’in konuyla ilgili makalesinden bir bölüm şöyle; “Hatırlayacaksınız BDDK, nisan ayının ortasında bankaların uyması gereken aktif rasyosu adı altında yeni bir düzenleme getirmişti. Bu yeni düzenlemenin amacı bankaları daha fazla kredi vermeye ve daha az döviz mevduatı tutmaya yöneltmekti. Bunu sağlamak için BDDK, bankaların açıklanan formüle göre hesaplanacak aktif rasyosuna uymaları gerektiğini, aksi taktirde ceza uygulamasıyla karşılaşacaklarını duyurmuştu. Daha sonra bu rasyonun hesaplanmasına yarayan formülde düzeltmeler yapıldı.
‘FAİZİ DÜŞÜRDÜLER’
“Formül, açık biçimde görüleceği gibi bankaları bu rasyoyu tutturmak için iki yoldan birisine (ya da ikisine birden) itiyor: Ya kredileri artıracaklar ya da mevduatı düşürecekler.
Bu formül gündeme geldiğinden beri özel kesim bankaları, kredilerini genişletip riskleri artırmak yerine yabancı para mevduata verilen faizi hızla düşürdüler. Bugün neredeyse hiç faiz vermiyorlar. Zaten döviz kredisi de veremedikleri için yabancı para mevduatı tutmaları kendileri açısından zarar oluşturuyor. Müşterilerine bu mektubu göndermiş olan bankayı önümüzdeki dönemde diğer özel kesim bankalarının da izlemesi sürpriz olmaz.”