Mahfi Eğilmez: Enflasyon nasıl oldu da düştü?

Mahfi Eğilmez: Enflasyon nasıl oldu da düştü?
Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, aralık ayındaki enflasyon düşüşüne neden olan başta benzin fiyatlarındaki indirim olmak üzere piyasaya yapılan müdahaleleri yazdı. Mahfi Eğilmez, kişisel blogundaki yazıda şu tespitlerini paylaştı:“Aralık...

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, aralık ayındaki enflasyon düşüşüne neden olan başta benzin fiyatlarındaki indirim olmak üzere piyasaya yapılan müdahaleleri yazdı.

Mahfi Eğilmez, kişisel blogundaki yazıda şu tespitlerini paylaştı:
“Aralık ayında enflasyon oranının düşük çıkmasının nedeni konusunda şunları sıralayabiliriz: (1) Benzin fiyatlarında indirimler yapıldı. (2) Piyasaya döviz satışıyla müdahale dışında bankalar ve tasarruf sahipleri üzerinde pek çok baskı yaratan uygulama yürürlüğe kondu ve Dolar / TL kurunun Aralık ayı boyunca sabit kalması sağlandı. (3) Kira artışlarında yüzde 25’lik sınır devam etti. (4) Piyasada fiyatlara müdahaleler yapılarak fiyat artışlarının daha fazla olması önlendi. (5) Bankalara yüzde 8 – 10 dolayında faizle Devlet Tahvili satılarak bütçe açığının bir bölümü bankalara finanse ettirildi. (6) Enflasyon muhasebesi uygulaması yürürlüğe konmayarak şirket kârlarının yükselmesi sonucu kurumlar vergisinin artması ve böylece vergi gelirlerinin olması gereken den fazla gerçekleşmesi sağlandı. Bütün bunların sonucunda enflasyon aylık olarak Aralık ayında yüzde 1,18 çıktı. 2021 yılının aralık ayı enflasyonu yüzde 13,59 idi.”