Mahfi Eğilmez: Rasyonel kararların bazıları ilk anda olumsuz etkiler yaratacak

Mahfi Eğilmez: Rasyonel kararların bazıları ilk anda olumsuz etkiler yaratacak
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomide rasyonelliğe dönüş vurgusunu değerlendirdi. Eğilmez kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda irrasyonel kararlarla yönetilen piyasaların rasyonelliğe...

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomide rasyonelliğe dönüş vurgusunu değerlendirdi.

Eğilmez kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda irrasyonel kararlarla yönetilen piyasaların rasyonelliğe geçişinin yoğun bir emeğe mal olacağını belirterek şöyle dedi:

"Rasyonel kararların bazıları ilk anda olumsuz etkiler de yaratacak kuşkusuz. Örneğin müdahaleyi terk edip kurların oluşumunu piyasaya bırakınca kurlarda yükselme yaşanacak ve bu ister istemez enflasyonu artırırken, GSYH’yi de dolar cinsinden aşağıya çekecek. Bu değişimi ihracatçılar alkışlarken başkaları beğenmeyecek. Benzer şekilde Merkez Bankası faizinin artırılması ve banka faizlerine yönelik baskıların kaldırılması piyasada faizlerin yükselmesine yol açacak ve bu yaklaşım mevduat sahiplerinin desteğini alırken kredi kullananların ve borçluların tepkilerine yol açacak. Kur korumalı mevduat hesaplarının sorun çıkarmadan tasfiyesi hem zaman alacak hem de özel dikkat gerektirecek. Merkez Bankası’nın swaplar yerine yeniden gerçek rezervlere sahip olmaya çalışması çok uzun zaman ve emeğe mal olacak.  

Rasyonellikten irrasyonelliğe geçiş çok kolaydır. Piyasa sistemi içindeyken ve dolarizasyon etkisi altındayken faizi enflasyonun altına düşürmeniz, kurlara ve fiyatlara müdahaleye başlamanız irrasyonellik ortamına hızlıca geçmeniz için yeterlidir. Ne yazık ki tersi doğru değil. Yani irrasyonelliğin yerleştiği bir ortamdan yeniden rasyonel bir ortama dönüş hem çok zaman hem de yoğun emek gerektirir."

Yazının tamamı için tıklayın