Mahkeme Diyarbakır’da yıkımı önce durdurdu sonra vazgeçti

Mahkeme Diyarbakır’da yıkımı önce durdurdu sonra vazgeçti
Maraş merkezli depremlerin etkilediği Diyarbakır’da hasar gören onlarca bina hakkında verilen yıkım kararı, baronun başvurusu üzerine mahkeme tarafından durduruldu. Ancak mahkeme bir süre sonra “sehven” alındığını açıklayarak,...

Maraş merkezli depremlerin etkilediği Diyarbakır’da hasar gören onlarca bina hakkında verilen yıkım kararı, baronun başvurusu üzerine mahkeme tarafından durduruldu. Ancak mahkeme bir süre sonra “sehven” alındığını açıklayarak, kararı geri çekti.
VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın haberine göre; Diyarbakır Barosu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün tespit ettiği acil yıkılacak ve hasarlı binaların yıkımının durdurulması için Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Baro, ileride hukuki ve cezai sorumluluk açısından hak kayıplarına sebebiyet vermemesi için yıkımın şimdilik durdurulması ve yapılarda yıkım sebebine ilişkin delil tespiti talebinde bulundu.
Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, delil tespiti yapılacak olan yapıların yıkım işleminin tespitler bitinceye kadar durdurulmasına, yapılardaki hasar sebebinin tespiti için 4 kişilik bilirkişi heyetinin keşif yapmasına karar verdi. Ancak mahkeme, akşam saatlerinde kararı iptal etti.
KARAR “SEHVEN” ALINMIŞ
Kararı veren mahkeme akşam saatlerinde kararın sehven verildiğini belirterek, “Yıkımı durdurma kararının sehven verildiği, bu konuda görevli ve yetkili mahkeme olmadıkları gerekçesiyle yıkımı durdurma kararından rücu edilmiştir” şeklinde yeni bir karar aldı.
Barodan yapılan çıklamada, “görev ve yetki” konusunda hukuki bir tereddüt olmadığı savunuldu. Açıklamada kararın mesai saatinden sonra alınmasının düşündürücü olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
“Bizleri asıl kaygılandıran kararın hukuki değerlendirmesinden ziyade, kararın kamuoyunda ve basın yayın organlarında işlenmesinden sonra mahkemenin mesai saatleri dışında kararından rücu etmiş olmasıdır. Bu durumu; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından kaygı verici buluyor, kararı ve değerlendirmeyi kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.”
BİR YANDAN KEŞİF BİR YANDAN YIKIM
Mahkeme her ne kadar yıkım kararını geri alsa da enkazda keşif yapma kararı hala geçerliliğini koruyor. Baro, 4 kişilik bilirkişi heyetiyle enkazda keşif yaparak delil toplamaya başladı.