Mahkemenin emekli amirallere beraat gerekçesi: Açıklama ifade özgürlüğü

Mahkemenin emekli amirallere beraat gerekçesi: Açıklama ifade özgürlüğü
Emekli amiraller hakkında Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve “cüppeli amiral” açıklaması nedeniyle açılan ve tüm isimlerin beraatıyla sonuçlanan davada gerekçeli karar yayımlandı. “İfade özgürlüğünün çağdaş demokrasilerin...

Emekli amiraller hakkında Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve “cüppeli amiral” açıklaması nedeniyle açılan ve tüm isimlerin beraatıyla sonuçlanan davada gerekçeli karar yayımlandı. “İfade özgürlüğünün çağdaş demokrasilerin en temel yapı taşlarından birisi olduğu” vurgulanan kararda, “Açıklama bir düşünce veya fikir açıklaması olarak nitelendirilebilir” denildi.

Aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel’in de yer aldığı emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi’nin iptal edilme tartışmaları ve üniformasıyla gittiği tarikat evinde cüppe ve sarıklı fotoğrafları basına sızan Tuğamiral Mehmet Sarı’ya ilişkin Nisan 2021’de yaptıkları açıklama nedeniyle “suç işlemek için anlaşma” gerekçesiyle açılan dava, 20 Aralık’ta sonuçlanmıştı. İktidar temsilcileri ve iktidar destekçisi medya, açıklamayı günlerce darbe girişimi gibi göstermeye çalışmış, emekli amiraller ihanetle suçlanmıştı. Ancak daha sonra Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Montrö Sözleşmesi’nin ne kadar doğru bir hamle olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştı. Savcılık 12 isim için kararı istinafa taşımıştı.