Mahsa Amini öfkesine İran’da idam

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 9, 2022 / 08:51

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltına ölmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili idama mahkum edilen bir kişinin cezası infaz edildi. Euronews’jn haberine göre, gösteriler sırasında tutuklanan Muhsin Şikari, “Ateşsiz silah taşımak, yolu kapatmak, araçları durdurmak, güvenliği ihlal etmek, milis güçlerle (Besic) çatışma, bir güvenlik görevlisini yaralama, korku ve dehşet salma gibi eylemlerle devlete karşı savaş açmak” suçlamasıyla 20 Kasım’da idama mahkum edildi. 23 yaşında olduğu belirtilen Şikari hakkında verilen idam kararı ise dün sabah infaz edildi. Muhsin Şikari, İran’da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk gösterici oldu.


Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) yayımladığı raporda, Amini’nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 458 protestocunun hayatını kaybettiğini bildirdi. Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 6’sı Tahran’da 5’i de Elburz eyaletinde olmak üzere 11 kişi idama mahkum edildi. İran Ceza Kanunu’na göre, “yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak (ifsad fi’l arz)” ve “devlete karşı savaş açmak (muharebe)” gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargılanıyor ve genellikle haklarında idam kararları veriliyor.


YILIN KAHRAMANLARI İRANLI KADINLAR
Amerikan TIME dergisi, İranlı kadınları İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı uzun süredir gerçekleştirdikleri direniş gerekçesiyle 2022’de “Yılın Kahramanları” seçti. TIME, İranlı kadınları “eğitimli, laik, liberal” olarak nitelendirdi. Eski Time köşe yazarı Azadeh Moaveni, Shima adlı bir kadının fotoğrafına “Haklarını dünyadaki tüm erkeklerden daha cesurca savunan ülkemin kadınlarıyla ve kendimle gurur duyuyorum” notu düştü.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top