Malatya’da ağır tablo

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 7, 2023 / 09:50

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem Malatya’da da etkisini gösterdi. Malatya’da deprem sonrası artan trafik yoğunluğu kurtarma çalışmalarını olumsuz etkileri.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Malatya’da 106 kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 941 kişinin yaralandığını, 300 binanın yıkıldığını söyledi.

Malatya Valiliği, şehir merkezinde Pınarbaşı Kaptaş’tan içme suyu alan vatandaşların ikinci bir açıklamaya kadar şebeke suyunu içmemesi gerektiği belirtildi.

Şiddetli sarsıntıdan etkilenen Malatya’da çok sayıda bina yıkılırken şehrin simgesi olan 123 yıllık Malatya Yeni Camii de yıkıldı. Ekipler, Zafer Mahallesi, Turgut Temelli Caddesi, Sivas Caddesi, Akpınar mevkiinde yıkılan binalardan 37 kişiyi çıkardı.



SİTENİN BİR BLOĞU TAMAMEN YIKILDI
Malatya’da eski SSK Hastanesi yanında bulunan Hayat Sitesi’nin 1 bloğu tamamen yıkıldı. Enkaz alanından videoyu sosyal medya hesabından paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

8 KATLI OTEL ÇÖKTÜ
Battalgazi ilçesi Turgut Temel Caddesi’nde 8 katlı otel de çöktü. 25 kişinin enkaz altında olduğu, 3 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de sağ olarak kurtarıldığı öğrenildi.

Sabah saatlerinde yapılan açıklama Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise şunları anlattı:
“Eski binalarımızda yıkım var. Hastane ve otel tamamen yıkılmış. 10 bina da 8-20 daire arası yıkılmış bina bilgisi aldık. Hava aydınlanmadığı için tespit de yapamadık. Köyler tek katlı olduğu için 7-8 köyden haber geldi, çok sıkıntı yok. Merkezde 20 yaş üstü binalarda sıkıntı var. Kar da hafif hafif yağıyor. Her şeye ihtiyacımız var. Bizim yeterli alet edevatımız yok. Yakın olanlar destek verirse enkazlardan bir kişi bile kurtarsak, öncelikle bunu istiyoruz. Çadır vs… organize edilir. Sağlam olan yerleri açtık. Uyarılarımıza rağmen trafik de çok kötü. Aşırı yoğunluk var trafikten dolayı.”

TRAFİK ÇOK YOĞUN
Malatya Temelli Mahallesi’nde beş katlı binadan ailesiyle birlikte sağ çıkan 25 yaşındaki Özgül Konakçı, kendi binasının sadece hasar gördüğünü ancak çevresindeki beş binanın yıkıldığını söyledi. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Özgül Konakçı, “Hava çok soğuk ve şu an kar yağıyor. Herkes sokaklarda, millet ne yapacağını şaşırmış durumda. Daha yeni gözümüzün önünde artçılar sebebiyle bir binanın camları patladı” dedi.

Kentte yoğun bir trafik olduğunu belirten Konakçı, “Artçılar bizi çok etkiliyor. Malatya’da ulaşım çok kötü durumda; hem yollar buzlu hem de araba çok. Herkes arabasına atlayıp binalardan uzaklaşmaya çalışıyor” açıklamasını yaptı.

BİR ÇOCUK ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILDI
Malatya’nın Battalgazi ilçesi, Çöşnük Mahallesi’nde bulunan 6 katlı Yalı apartmanı sabaha karşı deprem nedeniyle çöktü. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. 10 yaşlarında olduğu belirtilen bir çocuk, enkaz altından canlı olarak çıkartılarak, ambulansla en yakın hastaneye sevk edildi.


3 YILLIK REZİDANS ÇÖKTÜ, DOKTORLAR ENKAZ ALTINDA
Malatya Yeşilyurt ilçesi Turgut Özal Bulvarında faaliyet gösteren ve 3 yıl önce yapılan Trend Garden Residence da deprem nedeniyle yıkıldı. Rezidansın şehir hastanesinin tam karşısında olduğu ve dairelerde oturanların çoğunlukla doktor olduğu öğrenildi. Enkaz altından 6 kişinin yaralı olarak kurtulduğu öğrenilirken 41 daireden oluşan rezidansta her dairede en az 2’şer kişinin kaldığı belirtildi.

Depremden 14 saniye sonra rezidansın çöktüğünü ifade eden vatandaşlar göçük altında en az 60 kişinin olabileceğini söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top