Maliye izin verse biz üretecektik!

Maliye izin verse biz üretecektik!
2011 yılında Türkiye’de 250 milyon Euro yatırımla hafif ticari araç üretimine başlayan Toyota, Maliye’den onay alamayınca bu projeyi iptal etmek zorunda kalmıştı. O süreç yaşanmasaydı Toyota’nın geçen hafta satışa sunduğu...

2011 yılında Türkiye’de 250 milyon Euro yatırımla hafif ticari araç üretimine başlayan Toyota, Maliye’den onay alamayınca bu projeyi iptal etmek zorunda kalmıştı. O süreç yaşanmasaydı Toyota’nın geçen hafta satışa sunduğu Proace City belki Türkiye’de üretilecekti ama ne yazık ki PSA Grubu’nun desteğiyle İspanya’da devreye girdi.

TÜRKİYE’de son olarak 2010 yılında 82 adet Hiace ile hafif ticari araç satışını noktalayan Toyota, o tarihten bu yana otomotiv pazarının en güçlü segmentlerinden birinde yer almadı. Ta ki geçen hafta yeni Proace City’yi satışa sunana dek. Satışa sunulan yeni modele geçmeden önce Toyota’nın Türkiye’de hafif ticari araç konusundaki deneyimlerini aktarmak gerek.
Bilmeyenler için aslında 2009 yılından bu yana Türkiye’yi hafif ticari araç üretimi için yatırım radarına alan Toyota’nın planları 2011 yılında Maliye Bakanlığı’na takılmıştı. Maliye Bakanlığı o dönem Türkiye’de üretilen, Avrupa ve Sanayi Bakanlığı’ndan her türlü onayı alan Verso’nun ticari versiyonu Verso Active’yi ÖTV’de ticari sınıfa sokmayınca, hem 250 milyon Euro’luk yepyeni bir ticari araç projesinden vazgeçilmiş hem de Türkiye milyar dolarlık ihracat gelirinden olmuştu.
BÜYÜK FIRSAT KAÇIRDIK
Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt o dönem yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “Geçen yıl (2011) Avrupa’dan ve Türkiye’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan tüm tip onay belgeleri alındıktan sonra, Verso’nun ticari araç versiyonunun Adapazarı’nda üretimine başlandı. Ancak, Maliye, ‘Ticariye benzemiyor. Binek versiyonu ile aynı dış görüntüye sahip’ diyerek, Türkiye’de ticari olarak satışına izin vermedi. Üretilen 1000 araç elde kaldı. Bu Toyota’nın üst yönetiminde büyük hayal kırıklığı yarattı. Japonlara alınan kararları izah etmekte zorlandık. Sonrasında ise ÖTV artışı geldi. Bu durum Toyota yönetiminde yatırım için tereddütlerin doğmasına neden oldu. Büyük bir fırsat kaçırdık. Toyota, hafif ticari araç projesi için ağırlıklı olarak mühendislerden oluşturulan ekibi dağıttı. Bu ekip tarafından geliştirilerek, Adapazarı’nda üretilmesi planlanan ticari araç projesi askıya alındı.”
TÜRKİYE OLMAYINCA PSA ÜRETTİ
Yani bundan 10 yıl önce eğer Maliye Bakanlığı’ndan onay çıksaydı, önce 250 milyon Euro’luk yatırımla Verso Active ardından da yepyeni bir hafif ticari araç Türkiye’de üretilecekti. Bunun için ekip kurulmuş, mühendisler tahsis edilmişti. Büyük ihtimalle de bu model Proace City olacaktı. Ama fırsat kaçınca Toyota, kendi geliştirmek yerine PSA Grubu’nun desteğiyle Peugeot Rifter, Citroen Berlingo, Opel Combo ile aynı platformda Proace City’i üretmeye başladı. İşte geçen hafta 11 yıl aradan sonra Toyota’nın Türkiye’de satışa sunduğu ilk hafif ticari araç Proace City’nin kısa hikayesi böyle. Bazen fırsatları elimizin tersiyle bu şekilde bir kenara itebiliyoruz.

En az 5 bin adet satarız

TÜRKİYE’de geçen hafta lansmana özel 199 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Proace City’nin dijital olarak gerçekleşen lansmanında konuşma yapan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Proace City için 2021 yılı hafif ticari araç pazarında yüzde 4,5-5 pay alarak 5.000-5.500 aralığında bir satış hedefliyoruz. 2021 yılında Toyota olarak toplam 60 bin adetlik bir satış hedefimiz bulunuyor. Bu yeni hafif ticari araç modelimiz satışlarımızın yüzde 8’ini karşılayacak. Eğer ek adetler de alabilirsek satış adetleri ve bu oran yukarıya çıkacaktır” dedi.

5 yıl 150 bin km garanti

PROACE City’nin Dream, Flame X-Pack ve Passion X-Pack olmak üzere 3 farklı donanım seviyesi olduğunu ve giriş seviyesinden itibaren zengin
donanımlar ile satışa sunulduğunun altını çizen Bozkurt, “Tüm Toyota modellerinde olduğu gibi segmentinde tek olarak 5 yıl 150 bin kilometre garanti kapsamında olması markamızı ve bu modeli farklı kılıyor” şeklinde konuştu. Proace City, Türkiye’de iki farklı dizel motor seçeneğiyle tercih edilebilecek. 100 HP ve 130 HP’lik 1,5 litre dizel motorlar, düşük yakıt tüketimi ve düşük CO 2 emisyon değerleriyle öne çıkıyor. 100 HP güç ve 250 Nm tork üreten 1.5 litrelik giriş seviyesi dizel motor, 5 ileri manuel şanzımanla eşleştiriliyor. 130 HP ve 300 Nm’lik 1,5 litre dizel motoru ise, 8 ileri otomatik şanzıman ile eşleştiriliyor.