“Maliyet enflasyonu para politikasını baskılamaya devam edecek gibi gözüküyor..”

Cumartesi Dan Levent ile canlı yayın yapmaya çalıştık ama alt yapı sorunları sebebiyle bu akşam 21:00 ‘e aldık.
Ancak Cumartesi günü yayını kapatmadan önce, Sn. Levent “Tarımsal Emtia dahil olmak üzere bir çok girdi de fiyat artışları başladı” diyerek uyarıda bulundu. Analizin kalan kısmı bu akşam 21:00 ‘de İnstagram canlı yayınında anlatılacak.
Hatırlarsanız geçen hafta şöyle bir öngörüde bulunmuştum:
“… Açıkçası 2015 yılından beri ciddi bir ralli yapan Altın’ın yerini demir-çelik, bakır ve diğer endüstriyel emtianın alacağını öngörmek mümkün. Reel Ekonomi ayağa kalktıkça gerçek talebe dayanmayan spekülatif hareketler azalacak gibi gözüküyor. Piyasaları yakından gözlemlemenin faydası olduğuna inanıyorum…”
Açıkçası bu beklentim düşündüğüm doğrultuda gerçekleşiyor. Dün itibarıyla, Londra Metal Borsasındaki Metal Endeksi emtia talebinin artmasının etkisiyle son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bakır, alüminyum, çinko, kurşun, kalay ve nikelin günlük kapanış fiyatlarına göre oluşturulan endeks en son 2012 yılında bu derece bir yükseliş yaşamıştı.
Geçen hafta bakırdan da bahsetmiştim: Bakır fiyatları da arz ile talep arasındaki dengenin bozulmasıyla 8 yılın zirvesine çıktığı gözüküyor. Alüminyum da aynı durumda, zirvelerde seyrediyor diyebilirim. Üreticilerin yeni yatırım yapmamaları neticesinde arz-talep cephesinde ciddi bir dengesizlik oluştu diyebilirim.
Yılbaşında ise şöyle bir cümle yazmıştım: “.. Birçok sektör mensubu emtia fiyatlarının yüksekliğinden hatta hammadde ve aramalı bulmakta zorluk çektiğinden bahsetti. Demek ki V şeklindeki toparlanma dalda dalga yayılıyor…”
“Maliyet Enflasyonu Tehlikesi Büyük..”
Geçen hafta katıldığım bir dış ticaret panelinde hammadde ve aramalı tedarikçilerinin piyasayı sıkıştırdığı tekrar dile getirildi. Fiyatlar sürekli yukarı giderken, bu tarz gelişmelerin yaşanması normal ancak piyasayı bozucu etkisi göz ardı edilemez.
Bu gelişmeyi teyit eden bir başka fenomen de emtiada uzun pozisyonların (long) 10 yılın zirvesine çıkmış olması. Uzmanlar long pozisyonların Ocak 2011’den bu yana görülen en yüksek seviye olduğunu söylüyor.
Anlaşılıyor ki, önümüzdeki günlerde kritik hammaddenin fiyatı kadar tedariği de önemli hale gelecek. Bu sebeple diplomasideki tasarımı buna göre kurgulamalıyız diye düşünüyorum. Hem yüksek fiyat hem de düşük tedarik enflasyonu ve maliyetleri olumsuz yönde etkileyebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi