MALUMUN İLANI: TUTUKLANDI

MALUMUN İLANI: TUTUKLANDI
TSK’ya yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılmasını istediği için gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı çıkarıldığı Ankara Adliyesi 3. Sulh...

TSK’ya yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılmasını istediği için gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı çıkarıldığı Ankara Adliyesi 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı. Korur Fincancı Sincan Kapalı Kadın Cezaevi'ne gönderildi.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Fincancı, savcıya ifade vermeye geleceğini bildirmesine karşın gözaltına alınmıştı. İstanbul’dan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne getirilen Fincancı’nın ifadesi gece 01:30’a kadar sürdü. Fincancı, daha sonra sağlık kontrolünün ardından sabah 05:45 sıralarında Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Bu nedenle Ankara Adliyesi’nde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Adliye çevresini demir bariyerlerle çeviren polis, gazeteciler dâhil Fincancı’nın işlemlerini takip etmek isteyenleri içeri almadı. Adliyeye girmek isteyen TTB Merkez Konseyi üyelerine polis müdahale ederek dışarı çıkardı.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve TMMOB Başkanı Emin Koramaz da polisin uzaklaştırdığı isimler arasında yer aldı.

Polis, arasında KESK MYK üyesinin arasında bulunduğu beş kişiyi gözaltına aldı.


GAZETECİLERİN GÖRÜNTÜLERİ SİLİNDİ
Adliye önünde yaşananları görüntülemek isteyen gazetecilere de polis müdahale etti. Gazetecilerin kimlik kartlarını toplayan polis, bazı gazetecilerin aldığı görüntüleri de sildirdi. Kadıköy’de İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ile Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun yaptığı eyleme de polis müdahale etti. Bu kapsamda gözaltına alınanlar oldu.


SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ
Terör suçlarına bakan bir savcı tarafından sorgulanan Fincancı, daha sonra "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklamaya sevk edildi. Fincancı, sevk edildiği sulh ceza hâkimliğinde de ifade vererek, suçlamaları reddetti. Öte yandan avukatlar, Fincancı’nın TEM’deki sorgusunun ardından dinlenme imkanı verilmeden sabah erken saatlerde adliyeye getirilmesine tepki gösterdi.

VİDEOYU MESLEKTAŞIM GÖSTERDİ
Tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın savcılıkta verdiği ifadede 'Yayına adli tıp uzmanı olduğum için davet edildim, TTB ile ilgisi yok" dedi.
Fincancı, savcılıktaki ifadesinde özetle şunları söyledi:

“Medya Haber TV'den şahsen tanımadığım bir kişi canlı bağlantı yapmam için bana ulaştı. Söz konusu haber kanalının PKK silahlı terör örgütüyle bir irtibatı olup olmadığıyla hekim olarak bilmiyorum ve ilgilenmiyorum da. Videoyu bir meslektaşım gösterdi. Bana sormuş olduğunuz incelenen görüntüler kapsamındaki kimyasal, toksik ve zehirli gazlarla ilgili yorum bir ön değerlendirmedir.

Yine ekranda görünen kulaklık ile yapmış olduğum bağlantıda ben karşıda sadece spikerin yüzünü görmekteydim. ‘Kimyasal silahlar Gösteri Kontrol Ajanları’ ve ‘Kimyasal Gösteri Kontrol Ajanlarıyla Temas edenleri Sağlık Sorunlarını Değerlendirme Raporu’ isimli iki ayrı kitabın hazırlanmasında bizzat aktif olarak rol almıştım.
Söz konusu yayın kuruluşunun PKK silahlı terör örgütünün irtibatlı ve geçmiş haberlerini, yayınlarını bilmiyorum. Çünkü ben hiç haber izlemeyen, hatta kendi bağlantı yaptığım programları da sonrasında izlemeyen bir insanım.”

BOZDAĞ MESLEK ÖRGÜTLERİ İÇİN ÇOK HIZLI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk Tabipleri Birliğine (TTB) yönelik düzenlemeye ilişkin çalışmalara başlandığını, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve cumhurbaşkanlığı kabinesine sunulacağını bildirdi.

Bozdağ “Hem Türk Tabipleri Birliği, hem mimar ve mühendisler odalarıyla ilgili yeni bir hazırlık yapıyoruz. Türk Tabipleri Birliği'nin 'Türk' ismine hakaret edercesine Türk milletine ve Türkiye Devleti'ne düşmanlık eden, terör örgütlerinin ağzıyla, 'Türk' ifadesini kullanan bir çatının altında görev yapması, bu milletin de devletimizin de kabul edeceği bir iş değildir. O nedenle burada yeni bir düzenleme hazırlığına başlandı. Çalışmamız bittikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza, Kabineye arz edeceğiz. Ondan sonra da parlamentoda Cumhur İttifakı milletvekilleri bunun yasalaşma sürecini takip edecekler” dedi.

TUTUKLAMAYA SEVK KARARINI BASINDAN ÖĞRENDİK
Bidebunuizle yayınında konuşan Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüboğlu, “Tutuklama kararı sürecin başından belliydi. Gözaltı sürecinde hoca yorgun ve uykusuz bırakıldı. Yaşadığımız şey prosedürlerin yerine getirilmesiydi. Mahkeme, soruşturma savcısı ya da avukatların bilgisi ve görgüsü dışında TRT bir takım görüntüler yayınlıyor. Herkes ilk kez orada görüyor bunları. Savcının odasından çıkıyoruz, ‘Tutuklamaya mı sevk edecek?, Serbest mi bırakacak?’ derken basından tutuklamaya sevk edildi haberlerini okuyoruz.” ifadelerini kullandı.


‘DEZENFORMASYON’A SURET KAZANDIRILARAK TUTUKLANDI
Fincancı’nın tutuklanmasının ardından TTB basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi üyeleri, tabip odalarının yöneticileri ve üyeleri ile emek-meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri katılım sağladı.

Açıklamada, “Dr. Şebnem Korur Fincancı; kamu güvenliğinden sorumlu Emniyet güçlerinin ve kamu yayıncılığından sorumlu TRT’nin suçlulaştırma çabalarının da katkısıyla, iktidarın son zamanlarda diline pelesenk ettiği “dezenformasyon” kavramına adeta suret kazandırılarak tutuklanmıştır” denildi.