Manipülatörler gözaltında

Manipülatörler gözaltında
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine başlattığı soruşturmada 10 kişi için gözaltı kararı verdi, İstanbul, Ankara, Muğra ve Balıkesir’de...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine başlattığı soruşturmada 10 kişi için gözaltı kararı verdi, İstanbul, Ankara, Muğra ve Balıkesir’de 17 adrese eş zamanlı baskın yapıldı, 8 kişi yakalandı. 2 şüphelinin yurt dışında olduğu tespit edildi. Polis baskınlar sırasında el konulan dijital meteryallerde geçen iki ayda borsada yaşanan sıra dışı hareketlerin izini arayacak.

İKİ AYLIK OLAĞANDIŞI HAREKET
Borsa İstanbul’da son iki ayda yaşanan olağan dışı yükseliş 13 Eylül’den itibaren yerini düşüşe bırakmış ve özellikle ralliye öncülük eden bankacılık hisselerinde sert değer kaybı yaşanmıştı.

NEBATİ’NİN TAVSİYESİNDEN SONRA KAYIPLAR BAŞLADI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 11 Eylül Pazar günü son dönemde Borsa İstanbul’da yaşanan yükselişten memnuniyetini ortaya koyan bir açıklama yapmış, borsanın güvenli ve cazip olduğunu vurgulamıştı. Nebati’nin açıklamasından hemen sonra Borsa İstanbul’da, belli başlı bazı hisseler tepetaklak gitmiş, tarihi değer kayıpları yaşanmıştı.

İLK VİOP KRİZİ
Borsa İstanbul’da bankacılık hisseleri yatırımcıların vadeli piyasalarda aldığı kaldıraçlı pozisyonların da etkisiyle temmuz ortası ile eylül ortasında yüzde 150’nin üzerinde prim yaparken, hisselerde başlayan düşüşün ardından gelen teminat tamamlama çağrıları sonrası gelen sert satışlar “ilk VİOP krizi” olarak tanımlanmıştı.
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) kaldıraçlı pozisyonlar için gereken teminat tamamlama çağrıları büyük bankaların hisselerinin bile üç-dört gün art arda taban olmasına yol açtı.

“TARİHİN EN BÜYÜK MANİPÜLASYONU”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içi yaptığı açıklamada “Borsadaki hareketlilik en ince ayrıntısında kadar incelenecek” demişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede “Türkiye tarihinin en büyük borsa manipülasyonlarına şahit oluyoruz. Küçük yatırımcıyı göz göre göre soyuyorlar. Piyasada küçük yatırımcılardan toplamda 5-5,5 milyar dolar çaldılar. SPK yetkilisi Bloomberg’e “sistemik risk” yok diyor. Yalan söylüyorlar, sistematik risk var” ifadelerini kullanmıştı.

GÖZALTINA ALINANLARIN İLK VUKUATI DEĞİL
Manipülasyon iddiası ile gözaltına alınan sekiz kişiden üçü, Mehmet Akdere, Bekir Sani Karayal ve Ahmet Can Teoman. Bu üç isme SPK, 2019 yılında yine benzer suçlamalarla yüksek miktarda ceza kesmişti. İttifak Holding’in de eski yönetim kurulu başkanı olan Akdere 2009 yılında da borsada manipülasyon yaptığı için tutuklanmıştı. Vurgun iddiaları 30 milyon liraya yakındı. Akdere İttifak Holding yönetim kurulu başkanı olarak Konyaspor’la 12 Eylül 2019 tarihinde 3+2 yıllık sponsorluk anlaşması imzalamış ve anlaşma Mayıs 2022’de sona ermişti. Bu anlaşmayla Konyaspor’un kasasına 3 milyon 500 bin lira girmişti.

“İYİ DE SPK NİYE SESSİZ KALDI”
Manipülasyon ile ilgili adli soruşturma başladı. CHP sözcüsü Faik Öztrak ise SPK’nın o dönemde neden sessiz kaldığını sorguladı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Öztrak, “İyi, güzel hoş da yapılan tüm uyarılara rağmen, bu manipülasyon sürerken Sermaye Piyasası Kurumu ve Borsa İstanbul Yönetimi neden vurgunu görmezden geldi? Nebati Bakan millete ‘gel gel’ yaparak, milletin borsada silkelenmesine neden sebep oldu?” dedi.