Mardin’deki kazaya ilişkin yayın yasağı geldi, Erdoğan: İhmali olanlar hakkında işlemler yapılacak

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 23, 2022 / 11:30

Cumartesi günü Mardin’de 20, Gaziantep’te 15 kişinin ölümüne neden olan kazalarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gaziantep ve Mardin’deki kazalar tüm boyutlarıyla soruşturuluyor. İhmali olanlar hakkında gereken işlemler yapılacaktır” dedi.

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, “benzer kazaların bir daha yaşanmaması için tedbirler alınacağını” kaydetti.

Kazalarla ilgili soruşturmalar sürerken, Mardin’deki kazaya ilişkin yayın yasağı getirildi. Derik Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) sitesinde yayımlandı.

KAZALAR YOL KUSURUNDAN KAYNAKLANMIYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, iki kaza hakkında, “Yol kusurundan kaynaklı kazalar değil. İnceleme, araştırma ve soruşturmalar devam ediyor. Şu an yol kusuru dışında olan sürücü hataları ve araç hataları gözükmekte” diye konuştu.

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karaismailoğlu, “Bu kazalar bizi derinden yaraladı. Dileğimiz bu tür kazaların bir daha olmaması” diye konuştu.

İKİ TIR ŞOFÖRÜ VE BİR OTOBÜS ŞOFÖRÜ TUTUKLANDI
Mardin’deki trafik kazasına karışan iki tır şoförü ile Gaziantep’teki trafik kazasına karışan bir otobüs şoförü tutuklandı.

Soruşturmaların çok yönlü yürütüldüğünü söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Eksik görürsek bedelini ödetiriz” dedi. Mardin’de kaza olan yolda bir eğim olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Vatandaşlarımızın Mardin’deki çevre yolu talebine cevap vereceğiz. Ulaştırma Bakanlığımız buraya gelecek ve bunu hemen hayata geçirmeye çalışacak” dedi.

Soylu, “Kaza kurbanlarımız ailelerini yalnız bırakmayacağız” diye konuştu.

Mardin’deki ikinci kazaya karışan TIR sürücüsü Umut G. ifadesinde, “Rampadan inerken yavaş yavaş frene bastım. Ancak frenlerinin tutmadığını fark ettiğimde iyice frene asıldım. Ancak araç hızını kesmeyerek aksine daha da hızlanmaya başladı. Dörtlüleri yakarak kornaya uzun uzun bastım. Önüme çıkan araçlara çarpmamak için aracın direksiyonunu sağa kırdım. Ondan sonra devrildim. Bazı vatandaşların beni araçtan çıkarmaya çalıştıklarını hatırlıyorum” dedi.

Umut G. ifadesinde aracın bakımını bir ay önce yaptırdığını ve yüklediği gübrenin 27 ton olduğunu söyledi.

OTOBÜS ŞOFÖRÜ HIZ SINIRINI AŞMIŞ
Gaziantep’teki kazayla ilgili de Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kazaya ilişkin incelemelerin gelecek hafta içinde tamamlanacağı belirtildi. Ayrıca yola dökülen bir sıvının otobüsün kaymasına neden olduğuna yönelik iddiaların araştırıldığı ancak şu ana kadar bu yönde bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.
Kazaya karışan otobüsün şoförü Abdülkadir Memiş de tutuklandı.

İlçe Jandarma Komutanlığı’nda sorgusu yapılan Memiş, DHA’nın haberine göre, seyir sırasında 400-500 metre mesafede emniyet şeridindeki ekipleri gördüğünü belirterek, “Otoyolda kaza vardı, kalabalık bir ekip bulunuyordu. O sırada ne olduğunu anlayamadım. Bir anda otobüsün direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamak için manevra yapmaya başladım ama kurtaramadım ve otobüs devrildi. Daha sonra sürüklenmeye başladım, sonrasını hatırlamıyorum. Kazaya neden olduğum için çok pişmanım” dedi.

KURTARMA EKİPLERİ EMNİYET ŞERİDİNDE BEKLİYORMUŞ
Gaziantep Valisi Davut Gül sosyal medya hesabından ilk kazadan sonraki bir araç kamerasına yansıyan görüntüleri paylaştı. Vali Gül, görüntülerde kurtarma ekiplerinin emniyet şeridinde beklediğini ve emniyet dubalarının gözüktüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Gaziantep-Nizip otoyolundaki kazada yeni görüntüler ortaya çıktı. Birinci kazadan sonra, ikinci kazadan önce çekildiği anlaşılan görüntülerde; kurtarma ekipleri emniyet şeridinde bekliyor ve emniyet dubaları yan tarafta açık şekilde görünüyor. Gündüz gözüyle üç şeritli yol.”

Gaziantep’teki trafik kazasına karışan otobüsün hız sınırını aşarak, kaza öncesi saatte 130 kilometre hızla ilerlediği bildirildi.

TAG Otoyolu’nda otobüsler için belirlenen hız limiti saatte 100 kilometre.

Yolda otobüse ait 307 metre fren izi de tespit edildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top