Mariupol’de 100 bin kişi sıkıştı

Mariupol’de 100 bin kişi sıkıştı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusunun durmayan saldırılarına hedef olan Mariupol’de yaklaşık 100 bin kişinin insanlık dışı koşullarda sıkışıp kaldığını söyledi.Ukrayna’nın güney sınırındaki stratejik...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusunun durmayan saldırılarına hedef olan Mariupol’de yaklaşık 100 bin kişinin insanlık dışı koşullarda sıkışıp kaldığını söyledi.

Ukrayna’nın güney sınırındaki stratejik konumu nedeniyle Rus kuvvetlerinin sürekli saldırılarının hedefi olan Mariupol, haftalardır, bombalanıyor. Pazartesi günü yayınlanan bir İnsan Hakları İzleme Örgütü raporu, şehri “cesetlerle ve yıkılmış binalarla dolu dondurucu bir cehennem” olarak niteledi.

Zelenski, nüfusun yaklaşık dörtte birinin (100 bin kişi) hala “insanlık dışı koşullarda” sıkışıp kaldığını söyledi. Zelenski, gece yarısı yaptığı konuşmada kent sakinlerinin yaşadığı dehşeti “Yiyecek yok. Su yok. İlaç yok. Sürekli bombardıman altında” sözleriyle aktardı ve tüm zorluklara rağmen önceki gün 7026 kişinin kentten çıkarıldığını kaydetti.

RUS GÜÇLERİ İNSANI KONVOYA EL KOYDU
Ukraynalı yetkililerin ve müttefiklerinin şehre yardım ve daha fazla sivilin dışarı çıkması için ellerinden geleni yaptığını belirten Zelenski, ancak kaçanların da müzakere edilen insani yardım koridorları boyunca saldırıya uğradığını belirtti. Rus güçlerinin şehrin 20 kilometre dışında bir insani konvoya el koyduklarını açıklayan Zelenski, devlet acil durum görevlilerinin ve otobüs şoförlerinin esir alındığını söyledi.

Ukrayna insan hakları ombudsmanı Ludmila Denisova, Rus kuvvetlerinin 12 gündür işgal altında tuttukları Çernihiv’deki köprüyü yıktığını ve sivillerin, ana insani yardım yollarını kesen Rus kuvvetleri tarafından fiilen rehinelere dönüştürüldüğünü iddia etti. Denisova, “Çernihiv, başkentten tamamen kopmuş durumda. İşgalciler, şehre insani yardım ulaştıran ve sivilleri tahliye eden Desna nehri üzerindeki köprüyü bombaladı. Şehrin elektriği, suyu, ısısı ve neredeyse doğalgazı yok; altyapı yok ediliyor” dedi. 

RUSYA İLE ANLIK METEOROLOJİK VERİ PAYLAŞIMI SINIRLANDIRILDI
ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere aynı ülkelerden bazılarının anlık hava durumu verileri, Rus ajanslarına gitmeye devam ediyordu. Ancak Rusya ile paylaşılan anlık hava durumu verilerine sınırlama getirildi.

9 İNSANİ KORİDOR AÇILDI

Ukrayna, tahliyeler için 9 insani koridor üzerinde uzlaşıldığını duyurdu. Mariupol kentinden ayrılmak isteyenler Berdiansk kentinden ulaşım aracı bulabilecek.

Luhansk bölgesi valisi, bazı kentlerden tahliyelerin yapılabilmesi için bölgesel ateşkes konusunda uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Ukrayna yönetimi savaşın en çetin yaşandığı bölgelerden Mariupol’den ayrılmak isteyenlerin Berdiansk kentinden ulaşım aracı bulabileceğini  açıkladı.