Markalar, ürünler, pazarlama

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 23, 2022 / 14:08

Dijitalin yaygınlaşması, mecraların artmasına ve pazarlama departmanlarının işlerinin yoğunlaşmasına sebep oldu. Markaların offline görünürlüklerinin yanına, internet reklamları gibi mutlaka yapılması gereken faaliyetlerin yanında, alternatif mecralarda yaratıcı projeler de gerçekleştirmesi gerekiyor. Yani kısacası pazarlama departmanlarının işi zor.
Pazarlama bütçesinin en az yüzde yirmisinin alternatif mecralara ayırmak gerektiğini uzun zamandır eğitimlerimde söylüyorum.

Ancak bu alanda sadece yüzde 20 bütçe ayırmak gerekmiyor, yaratıcılık, marka stratejisine uyum, samimiyet de gerekiyor. Özellikle pandemi döneminde artan dijital yatırımlarını, işini cannibalise (Türkçesi yamyamlık yani ana faaliyet alanına zarar vermek) etmeden yapan bir marka var ki; ilk ondan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Zorlu PSM, işim bozulur demeden, çoğu insanın keyifle seyrettiği İbrahim Selim ile Bu Gece programını youtube kanalında yayınlıyor. Pandeminin başında buna benzeyen çok proje oldu ama Zorlu PSM’nin projesinin iki önemli farklılığı var. Birincisi dijitalde de dursun diye, küçük bir prodüksiyon yapılmamış. Yani dijitale inanıldığı, önemsendiği gösterilmiş. İkincisi ve daha önemlisi devam etmiş. Yani dijital sürdürülebilirliği olan bir proje. Malum bu pandemi döneminde birçok yarım kalmış proje gördük.

Benim ikinci çok beğendiğim proje ise, İş Bankası’na ait. İş Sanat uzun zamandır çok güzel yayınlar yapıyor. Bunların bence en güzellerinden biri de 13 Ocak tarihinde yayınlanan Fatih Erkoç ile caz projesi. Her ne kadar Fatih Erkoç’u, Kerem Görsev Trio ile dinlemeye alışık olsak da İş Sanat ve İş Bankası’nı sürdürdüğü bu güzel proje için takdir etmek gerekiyor.

Caz deyince, Akbank’ın, Akbank Sanat youtube kanalını da atlamamak gerekiyor. Her ne kadar bu kanalın içeriği biraz karışık görünse de Akbank Caz Festivali yayınının çok dikkat çekici olduğunu söylemek lazım. Tabii markaların bu çalışmalarını mutlaka tanıtmaları gerekiyor.

Her iki bankanın da sanat için ayrı birimlerinin olması, dijitalde faaliyetlerini gerçekleştirmede rahat olmalarını sağlıyor. Ancak bunu sadece pazarlama departmanları ile çözdüğü halde başarılı olan markalar da var. Bunlardan biri, Barilla. Spotify kullanmadığım için belki biraz geç farkettiğim proje, oldukça zeki bir şekilde yapılmış. Barilla makarnanızın şekline göre, haşlanma süreleri için oluşturulmuş playlistler var. Söz gelimi spagetti yapmak istiyorsanız tencereye makarnaları atarken, spotify’dan Barilla spagetti playlistini çalıştırıyorsunuz. Bittiğinde, tabağa koyup keyifle yiyorsunuz.
Bu tip keyifli projelerin artmasını umuyorum.

Denediklerim, beğendiklerim

Omix X300

Singapur’lu marka Türkiye pazarına güçlü bir ekiple son derece hızlı girdi. Omix’in ilk çıkan iki telefonundan X300, fiyat performans açısından optimal. Ben en çok arayüz tasarımında Android’e yaptıkları değişiklikleri sevdim. Son dönem modellerinin aksine, kutudan adaptör ve kulaklık çıkması çok iyi. X500’de kablosuz kulaklık varken bu kutunun içinde kablolu bir kulaklık var. Dediğim gibi fiyat performans noktasında optimal bir ürün. Bu arada bana garip gelse de, kutudan bir ekran koruyucu ve bir de kılıf çıkması, kullanıcılar arasında çok beğenilen bir özelikmiş.
Dahili Hafıza 64 GB
Ekran Boyut Aralığı 6 inç ve Üzeri
Ekran Boyutu 6,67 inç
Garanti Tipi Resmi Distribütör Garantili
Kablosuz Şarj Yok
Kamera Çözünürlüğü Aralığı 20 MP ve Üzeri
Kamera Çözünürlüğü 16 MP + 5 MP + 2 MP + 2 MP
Ön (Selfie) Kamera Aralığı 8 – 13,9 MP
Ön (Selfie) Kamera 8,0 MP
Pil Gücü Aralığı 5000 mAh ve Üzeri
Pil Gücü 5000 mAh
RAM Kapasitesi 3 GB RAM
Yüz Tanıma Var

Keenetic Speedster

Pandemi sürecinde her evin ihtiyaçlarından biri, internet bağlantısını genişletmek. Evin içinde bazen en uç köşelerde video görüşmeleri yapmak gerekiyor. Bu konuda teknik olarak bütün markaların en öncelikli beklentileri Mesh (yani kesintisiz erişim) olsa da, benim iki farklı beklentim var. Öncelikli olan kolay kurulum, ikincisi ise devamlı ve güçlü erişim. Yazılarımı sürekli takip edenler mutlaka hatırlayacaklardır, bu alanda birçok markayı test ettim. Özellikle piyasada 200 tl’nin altına satılan hiçbir üründen en ufak randıman alamadım. Kullanılan genişleticilerin çoğu bir süre sonra etkisini yitiriyor. Bu da karşılaştığım en ilginç sorun.
Keenetic’in ürünlerinde bu tip bir sorunla karşılaşmadım. Özellikle benim gibi evin içinde normal bir evin en az iki katı internete bağlanan ürün olan bir ortamda, router’ın her cihazın bağlanmasına izin veriyor olması gerekiyor. İşte bu nokta bence çok önemli.
Özellikleri
Yedeklenebilir Güvenilir İnternet
Kesintisiz 4K UHD Video Oynatma
Siber Tehditlere Karşı Tam Koruma
Akıllı Ev ve IoT Hazır
Gelişmiş Ebeveyn Kontrol Özellikleri
WiFi Mesh / Genişletici Modu

Arzum Foodie

Pandemi döneminde, evden çıkıp, kalabalık yerlere gitmektense, Mersin bölgesinde özellikle yaylanın kırsal alanlarına gitme yönünde bir alışkanlık edindik. Tabii gittiğimiz yerlerde, çocuklar acıkırsa yemek bulamıyor, bulursak da hijyeni konusunda ciddi şüpheler yaşıyoruz.
Arzum’un Foodie’si özellikle yemeğini yanında gezdirmeyi sevenler için çok doğru bir ürün. Tabii aynı zamanda kullandığınız dağ evinde yeteri kadar teknolojiye sahip değilseniz o durumda da Foodie gerçekten işe yarıyor. Öyle ki; isterseniz yemeğinizi sıcak tutuyor veya vakumluyor, isterseniz yumurtanızı haşlıyor.

Apple Airtag

Her ne kadar düşük bütçeli Apple ürünlerine alışık olmasak da, Airtag tam da böyle bir ürün. Fiyatı neredeyse toz bezine yakın. Hele 4’lü alırsanız daha da ucuzluyor. Çoğunlukla bu ürünü kaybolması muhtemel ürünlerinize takmanız tavsiye ediliyor, ancak ben internetten de araştırarak, bahçemizdeki köpeğimiz Mila’ya taktım. Bu sayede, bazen dışardaki köpeklerle oynamak için evden firar eden dostumuzu kolayca buluyoruz. Ürünün çalışma prensibi oldukça ilginç, ama burada yazmak için çok uzun. Ancak işe yaradığını söylemem gerekiyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

Atıf Ünaldı

23 Aralık 1973 tarihinde Malatya’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesinde Fizik Bölümü’nde eğitim aldığı yıllarda Türkiye’de ilk kez iki bilgisayarı telefon hatları üzerinden konuşturan BBS sistemini kurarak, Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturmuştur. Bir çok radyo ve televizyonda program yapımcılığı ve sunuculuğunu, bir çok teknoloji dergisinde köşe yazarlığı, bilişim editörlüğü ve genel yayın yönetmenliği yaptı. Türkiye’deki ilk internet servis sağlayıcısının genel müdürlüğünü üstlendi. Bir çok organizasyon ve kuruluşta internet süpervizörlüğü , webmaster’lığı , IT direktörlüğü ve dijital projeler koordinaörlüğü görevlerinde bulundu. Farklı üniversitelerin farklı fakültelerinde öğretim görevlisi olarak bulunmuş olan Ünaldı; şu an teknoloji ve pazarlama konuları başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren Unaldi Consultancy’nin kurucusu. IPTV Derneği başkanı’da olan Atıf ÜNALDI Bloomberg Businessweek’te her hafta köşesinden teknoloji yorumları yapıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top