Markaların Durumu 2

Markaların Durumu 2
Instagram’da küçük ve orta ölçekli şirketlerin son dönemdeki pazarlama başarısı, büyük şirketlerin de dikkatini çekmeye başladı. Bu sayfalarda yazdığım birçok yeni marka ortaya çıktı. Sosyal medya ve teknoloji şirketleri...

Instagram’da küçük ve orta ölçekli şirketlerin son dönemdeki pazarlama başarısı, büyük şirketlerin de dikkatini çekmeye başladı. Bu sayfalarda yazdığım birçok yeni marka ortaya çıktı. Sosyal medya ve teknoloji şirketleri bu sayede başarılı yan projelerle yepyeni markalar çıkardılar. Mesela her seferinde büyük bir başarı olarak bahsettiğim “Sakal Baba” özellikle son dönemde trend olan hipster modasına uyan erkeklerin sakal meraklarını hem çok iyi kavradı hem de gerek lead toplama ( yani potansiyel müşteri verisi) gerekse ürün ve satışta hep başarılı oldular. Bu tip dikeyler arasında kadınların da çok beğendiği markalar olduğunu biliyorum. Hatta bu dikeyler kapsamında tiny house’lara ilgi o kadar yüksekti ki; bunu kötüye kullananlar bile oldu.

Bu başarıları gören büyük şirketler de gerek lead toplamak gerekse satışı hareketlendirmek için Instagram’ı kullanma kararı aldı. Ancak bu tip alternatif mecraların doğru kullanımı yarar getirirken, yanlış kullanımının nasıl büyük problemlere yol açtığını da dile getirmek gerekiyor.

Yıllar önce Nokia’nın basın lansmanı yaptığı ürününün aslında Türkiye’de satılmadığını öğrenince “Bana lansman yapma” başlıklı bir yazı yazmıştım. Nokia buna itiraz etmişti ama sonra o dönemin yöneticileri aslında ne kadar haklı olduğumu bana direkt söylediler.

Şimdi aynı uyarıyı başka bir marka için yapmak istiyorum. Zira instagramdan başlayan hatalar silsilesi inanın onları da çok ilginç bir noktaya doğru götürüyor.

Bayram tatilinde Fethiye’den dönerken, instagramda eşimle gördüğümüz bir Mini otomobil için form doldurduğumuzdan, Mersin Borusan’dan arandık.

Mini’nin yeni elektrikli modeli ile ilgili bir ilanla karşılaşmış, ilanda nerede olursak test edeceğimiz bilgisini almış bu nedenle de test için formu doldurmuştuk. Ancak bizi arayan kişi aslında ürün filan olmadığını, test etmemizin mümkün olmadığını, şans eseri test edebilsek bile 2023’ten önce ürünün gelmeyeceğini söyledi.

Ben de bu bilgi üzerine linkedin’den Borusan’daki yetkilileri uyarmak üzere kimleri tanıdığıma baktım. CEO ile bağlantılı olduğumu görünce konuyu ona yazdım. Ama ne yazık ki; CEO’ları sanıyorum linkedin kullanmıyor çünkü aradan haftalar geçmesine rağmen bir geri dönüş alamadım.

Aslında konuyu neredeyse unutmuştum, ancak PR şirketi bir basın bülteni yolladı. Ben de ajansına bu konularda sıkıntılar olabileceğini yazdım. Muhtemelen konuyu iletişimden anlayan bir senior ajans yetkilisi okusaydı bana telefonla dönüp konuşması gerektiğini bilirdi. İletişim öğretisi bunu gerektirir. Ancak junior arkadaş hiçbir yöneticisine sormadan bültenin konuyla alakası olmadığını söyleyen bir mesaj attı.

Neresinden tutsan elinde kalıyor. Borusan’ın otomotiv tarafı, dünyanın en önemli birkaç otomotiv markasının distribütörlüğünü yapıyor. Ancak ne iletişimde ne yönetimde ne de pazarlamada buna uygun bir tavır göremiyoruz. Bu konularda tecrübem gereği uyarılarda bulunurum. Ancak bu olay artık, uyarıyı geçmiş durumda. Sonlarının Nokia gibi olmasından korkuyorum.

Twitter, Yanıt İstemleri özelliğini Twitter’ı Türkçe kullanan herkese getiriyor

Twitter, Türkçe Yanıt İstemleri özelliğinin başarılı geçen deneme sürecinden sonra, bu özelliği 2 Ağustos'tan itibaren iOS, Android ve Web için globalde Twitter’ı Türkçe dilinde kullanan kullanıcıların tümüne sunacağını açıkladı.

Twitter, bu özelliği 2022'nin başından bu yana, dünyanın çeşitli bölgelerinde test ediyordu. Reply Prompts yani Yanıt İstemleri özelliği, bir Tweet'e yanıt olarak zararlı olabilecek bir dil (hakaret, kaba dil veya nefret dolu sözler) algıladığımızda görünür. Bu özellik, insanlara yazdıklarını yeniden düşünme ve potansiyel olarak yanıtı silme veya değiştirme şansı veriyor.

Twitter’dan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Geçen yıl, konuşmaları daha medeni hale getirmenin ve Twitter’daki genel konuşmanın sağlığını iyileştirmenin bir yolu olarak ABD ve Brezilya'daki insanlara yönelik yanıt istemleri özelliğini başlattık. Bu test, ABD'deki kişilerin %30'unun ve Brezilya'daki kişilerin %47'sinin, sorulduktan sonra yanıtlarını değiştirmesi veya silmesiyle sonuçlandı. Bu özelliği Türkçe olarak test ettikten sonra, tüm dünyada Türkçe dil ayarlarına sahip olan herkese sunmaya hazırız. Bu başarıyı dünyanın her yerindeki insanların Twitter'daki deneyimlerine yansıtmak amacıyla bu özelliği farklı pazarlarda ve dillerde de test etmeye devam edeceğiz.”

EVRENSEL BİLİM KURGU VE FANTASTİK FİLM FESTİVALİ “ULUSAL SENARYO YARIŞMASI” İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

“Hayal etmek” ve “üretmek” kavramlarının öncülüğünde Türkiye’de ilk kez düzenlenen festival, “Ulusal Senaryo Yarışması” ile yeni bakış açılarını beyazperdeye yansıtacak.

Süresi 60 dakikayı geçen uzun metraj senaryoların katılabileceği “Ulusal Senaryo Yarışması”na başvurular, 12 Ağustos’a kadar devam edecek. En İyi Senaryo’nun 10 bin TL’lik ödülün sahibi olacağı açıklanırken, diğer kategorilerde verilecek ödüller ise önümüzdeki günlerde duyurulacak.

Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği, gençlerin yaratıcı dünyasına daha yakın olup, bu alandaki sinema ürünlerinin yaygınlaşmasını hedeflerken; yerli ve yabancı üreticileri bir araya getirecek olan Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ile yerli ve yabancı konukları Metaverse benzeri ferahlatıcı deneyimlerle bir araya getirmek ve bunu entelektüel dokunuşlarla yeni yüzyıllara taşımak amaçlanıyor. Türk sinemasında 7’den 70’e herkese hitap eden yapıtlardan kült olan filmlere uzanan özgün bir seçki ortaya çıkarılırken, “Ulusal Senaryo Yarışması” ile bilim kurgu ve fantastik alanına emek vermiş isimlerin senaryoları onurlandırılıp, yeni oluşumlar da teşvik edilmek isteniyor.

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ve “Ulusal Senaryo Yarışması” ile ilgili detaylı bilgi için us3f.com adresi ziyaret edilebilir.

Android uygulamalarında sizi bekleyen tehlikelere dikkat!

Cep telefonları ve uygulamaları hayatımızın ayrılmaz parçası. Geçtiğimiz günlerde Android uygulamalarının kötü amaçlı yazılımla nasıl ele geçirildiği ortaya çıktı.

Dünyada uygulamalar ile hayatın kolaylaştırılmaya çalışıldığı bir dönem yaşanıyor. Bir şeye ihtiyacımız olduğunda hemen uygulama mağazasında ilk sırada çıkana tıklanıyor genellikle. Ancak, çok ilgi gören foto editör, sanal klavye, hafıza temizliği gibi uygulamaların kötü amaçlı kullanıldığı belirlendi.

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM GÖMÜLÜ UYGULAMALARDA 4 SİNSİ TAKTİK

Uygulamanın içerisine yerleştirilen kötü amaçlı bu uygulamalar birkaç yol izliyor:

  1. Algılanmasını ve kaldırılmasını zorlaştırmak için ana ekrandan gizliyor ya da başka bir ikon ile adı (SIM ToolKit gibi) değiştiriliyor. Böylece kullanıcı farketmiyor.
  2. Vadedilen uygulama özellikleri (su hatırlatma gibi) çalışırken, gizlice çeşitli internet sitelerinde tıklama gerçekleştiriyor.
  3. Uygulama için ihtiyaç olmayacak (konum bilgisi alma, adres defterine ulaşma gibi) yetkiler alıyor.
  4. Kullanıcı hesap bilgilerine (Facebook, Gmail gibi) ulaşıyor.

Android’de her türlü yetkiye sahip masum görünüşlü bu tür uygulamalar veri çalma, hesap ele geçirme, sosyal medyadan sizin adınıza paylaşım yapma, kripto para üretme benzeri birçok zararlı faaliyette bulunabilir, telefon üzerinden işlenebilecek suçlarla sizi suçlu durumuna getirebilir.

UYGULAMA İZİNLERİ BÖLÜMÜ PLAYSTORE’A GERİ GELİYOR

Geçtiğimiz haftalarda Playstore’da uygulama izinleri listesini kaldıran Google, kullanıcı geri bildirimlerinin ardından uygulama izinleri bölümünün yeniden getirileceğini açıkladı. Kullanıcılara bir uygulamanın veri toplama, işleme ve güvenlik uygulamalarının basitleştirilmiş bir özetini sunan yeni Veri güvenliği bölümününün yanı sıra, uygulamaların vaatlerini karşılayıp karşılayamama yeteneklerini görebilecek.

İNDİRİRKEN VERDİĞİNİZ İZİNLERE DİKKAT EDİN

Uygulama indirmeden önce açıklamaları okumanın önemini anlatan BeyazNet Siber Güvenlik ve Denetim Hizmetleri Grup Müdürü Eren Çiftci şöyle konuştu:

“Bir uygulamayı indirmeden sizden beklenen istekler ve izinleri iyi değerlendirmelisiniz. Bir fotoğraf uygulamasının arka planda çalışmasına ya da sürekli sizi takip etmesine gerek olmadığı aşikardır. Sadece indirirken dikkatli olmak bile riski oldukça düşürür.”

İşte bazı tehlikeli yazılımlar

Photo Editor: Beauty Filter

Photo Editor: Retouch & Cutout

Photo Editor: Art Filters

Photo Editor - Design Maker

Photo Editor & Background Eraser

Photo & Exif Editor

Photo Editor - Filters Effects

Photo Filters & Effects

Photo Editor : Blur Image

Photo Editor : Cut, Paste

Emoji Keyboard: Stickers & GIF

Neon Theme Keyboard

Neon Theme - Android Keyboard

Cashe Cleaner

Fancy Charging

FastCleaner: Cashe Cleaner

Call Skins - Caller Themes

Funny Caller

CallMe Phone Themes

InCall: Contact Background

MyCall - Call Personalization

Caller Theme

Funny Wallpapers - Live Screen

4K Wallpapers Auto Changer

NewScrean: 4D Wallpapers

Stock Wallpapers & Backgrounds

Notes - reminders and lists