Marmara’yı oksijen kurtarmayacak

Marmara’yı oksijen kurtarmayacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Marmara’yı saran deniz salyasından kurtulabilmek için denize oksijen vermeyi deniyor. Pilot uygulama ile deniz dibine özel cihazlarla oksijen pompalanıyor. Bu sayede deniz dibindeki canlıların korunması...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Marmara’yı saran deniz salyasından kurtulabilmek için denize oksijen vermeyi deniyor. Pilot uygulama ile deniz dibine özel cihazlarla oksijen pompalanıyor. Bu sayede deniz dibindeki canlıların korunması ve aynı zamanda oksijensiz alanda gelişen müsilajın çoğalmasının engellenmesi hedefleniyor.
1989 yılından bu yana yaptığı araştırmalarla Marmara Denizi’nde kirlenmeye dikkat çeken Hidrobiyolog Levent Artüz’e göre bu yöntem çözüm olmayacak. Artüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kanada’dan satın alınan cihazlarla denizin 30 metre derinliğine oksijen verilmesine ilişkin olarak, “Bunun ciddi bir anlamda faydası olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.
Levent Artüz, T24’e yaptığı açıklamada, “Fizik kuralları var, gazların, sıvıların içinde eriyebilirliği ile ilgili belirli fizik kuralları var. Eriyici akımının sıcaklığına bağlı olarak. Bir kere bunu aşmanın suni yoldan imkanı yok. Oksijen vererek. İkincisi de verilecek oksijen tamamen oksilasyonda kullanılacağı için çok ciddi anlamda faydası olmayacaktır” ifadesini kullandı. Artüz’e göre çözüm kirliliği önlemek.