Marmaris’teki doğa tahribatı belgelendi

Marmaris’teki doğa tahribatı belgelendi
Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük koyuna Sinpaş GYO tarafından inşa edilen otelle ilgili bilirkişi raporu açıklandı.Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye...

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük koyuna Sinpaş GYO tarafından inşa edilen otelle ilgili bilirkişi raporu açıklandı.

Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurmuştu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti.

Muğla Valiliğiyse devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararını vermişti. Marmaris Kent Konseyi yürütme kurulu üyelerinden bir bölümü, 11 Eylül 2021’de Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde bu kararın iptali için dava açmıştı.

Bunun üzerine mahkeme, 30 Aralık 2021’de inşaat alanında yedi kişilik akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir heyete bilirkişi keşfi yaptırdı.

ÇED KARARI VERİLMELİ
Keşfin sonunda heyet ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığına dair 53 sayfalık rapor sundu:
“Dava konusu parsele ilişkin projenin yer aldığı alanın özellikli bölge olması itibariyle çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi ve alınacak önlemlerin oluşturabilmesi için ÇED kararının verilmesi gerektiği kanaati oluşmuştur.”

Raporda ayrıca Kıyı Kanunu’na aykırı şekilde yapılaşma olduğunun ve milli parkta izinsiz ağaç kesildiğinin altı çizildi.

Diken’e konuşan bölge halkı ve çevre savunucuları, bilirkişi raporu için “Haklı olduğumuz ispatlandı. Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesini umutla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.