Maske alırken test uygulanabilecek

Maske alırken test uygulanabilecek
Koronayla mücadelede aşı çalışmaları dört gözle izlenirken, en önemli korunma aracı olarak maske gösteriliyor. Maskeler de tıbbi ve kumaş gibi farklı yapılarda ve fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu noktada maskelerin güvenilirliği...

Koronayla mücadelede aşı çalışmaları dört gözle izlenirken, en önemli korunma aracı olarak maske gösteriliyor. Maskeler de tıbbi ve kumaş gibi farklı yapılarda ve fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu noktada maskelerin güvenilirliği sorgulanıyor.
Maskelerin yeteri kadar hijyenik olup olmadığıyla ilgili konu, ilk olarak 14 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı’na sunulan raporla gündeme gelmişti. Söz konusu raporda, üretilen maskelerin yüzde 90’ının hijyen koşullarına uymadığı, yüzde 75’inin ise hiçbir filtreleme özelliği olmayan kumaşla üretildiği ifade ediliyordu. O günden bu yana, maskelerin koruyuculuğuyla ilgili herhangi bir çalışma açıklanmış değil.
Yapılan son açıklamaya göre; TÜBİTAK BİLGEM’in geliştirdiği “Ürün Takip Sistemi (ÜTS)” uygulaması ile tıbbi maskenin gerçek olup olmadığı kontrol edilebilecek. Ürün üzerinde bulunan barkod/karekod mobil uygulamaya okutularak ürünün kullanım kılavuzu, görseli, ÜTS’de kayıtlı olup olmadığı, bulunduğu yerler, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Ayrıca problem olduğunda şüphelenilen ürünler bildirilebiliyor. Salgının 9. ayı sonlanırken, böyle bir uygulamanın kullanıma açılması dikkat çekiyor.