Maske satılacak ama nasıl

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 6, 2020 / 02:26

11 Mart’tan beri maske sorunu Türkiye’de çözülemedi. Önce fiyatlar fırladı, Erdoğan ‘Satılmayacak’ dedi. Önce PTT sonra e-devlet dendi. Cebe kod gelecek, eczaneden alınacak derken önceki gün maskelerin parayla alınacağı açıklandı.

Türkiye bir yandan koronavirüs salgınıyla mücadele ederken vatandaşlar da maskeye ulaşma mücadelesi veriyor. Virüsün ülkemizde görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren vatandaşın en büyük sıkıntısı maske oldu.
TEKRAR BAŞA DÖNÜLDÜ
Vakanın görülmesinin ardından maske fiyatları 50 kuruştan 5 liraya fırladı neredeyse karaborsaya düştü. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan maskelerin satışını ve ihracatını yasakladı, “Ücretsiz herkese dağıtılacak” dedi. Ancak bu söylemin üzerinden 31 gün geçmesine rağmen başa dönüldü, önceki gün Erdoğan, “Maske satışına izin vermeyi planlıyoruz. Türlerine göre üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz” dedi. Oysa aynı gün vatandaşların ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından kod alarak maskelere ulaşabileceği açıklanmıştı.
ULAŞAMAMA SÜRECİ
İşte Türkiye’nin maske ile imtihanının ayrıntıları:
5 NİSAN: PTT, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının almış olduğu karar ile ePttAVM.com üzerinden ücretsiz olarak maske dağıtılacağı açıklandı.
6 NİSAN: PTT sistemi yoğunluğu kaldıramadığı için yapılan yeni açıklamayla e-devlet üzerinden başvuruların alınacağı bildirildi.
9 NİSAN: İlk önce PTT tarafından dağıtılacağı belirtilen ücretsiz maskelerin alınan yeni karar gereğince eczaneler tarafından dağıtılacağı açıklandı. Daha önce haftada 5 adet maske dağıtılacağı açıklanmıştı, İstanbul Eczacı Odası maskelerin 10 günde bir 5’er adet dağıtılacağını açıkladı.
23 NİSAN: Vatandaşlara düzenli maske temininin sağlanamaması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni bir açıklama yaptı. Kod gelmeyenlerin maske alamamasına ilişkin Koca, “Maskeler vatandaşımız ücretsiz dağıtılacak. Mesaj gelmeyen kişiler için de eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabilecekler” ifadelerini kullandı.
28 NİSAN: Maske dağıtımında yeni bir karar daha açıklandı. Yaşanan yoğunluk nedeniyle çalışanlar işyerlerinden maskelerini temin edecek, çalışmayanlar ise eczaneden alacak denildi.
4 MAYIS: Sağlık Bakanlığı’nın kullanıma açtığı Hayat Eve Sığar uygulamasından alınan kodlarla eczanelerden maske alınabileceği açıklandı. Uygulamaya ‘Maske talep et’ bölümü eklendi.
4 MAYIS: Cumhurbaşkanı Erdoğan, maskelerin tekrar satışa sunulacağını açıkladı. Erdoğan, “Maske türlerine göre üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top