MASKE VE HES KODU ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

MASKE VE HES KODU ZORUNLULUĞU KALDIRILDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske ve HES kodu zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Bakanın bu kritik açıklamayı yaptığı gün Türkiye’de son 24 saatte 56 bin 780 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı, 189 kişi vefat...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske ve HES kodu zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Bakanın bu kritik açıklamayı yaptığı gün Türkiye’de son 24 saatte 56 bin 780 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı, 189 kişi vefat etti.


Dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Koca, şunları söyledi:
“Şu anda koronanın Türkiye’yi daha az etkilediğini söylemek istiyorum. Salgının biteceğini anladığımızda bazı kısıtlamaları kaldırdık. Aldığımız kararlar tam mutabakatla alınan kararlar değil. Biz Sağlık Bakanlığı olarak şu kararları aldık;

1. Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.

2. Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve mesafe varsa maske takmak artık şart değil.

3. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılamayacak.

4. Hastalık belirtesi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

5. Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek.”

“Alınan kararlar salgının düşüşe geçtiği realitesine dayanmakta, hayatımızın ihtiyaç duyduğu psikolojik rehabilitasyonu amaçlamaktadır. Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimiz, kronik hastalığı olanlarla bir arada iken maske günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmalıdır.”

MOLNUPIRAVIR KİMLERE VERİLECEK?
Koronaya karşı etkili olduğu söylenerek Türkiye’de dağıtılmaya başlanan Molnupiravir ilacıyla ilgili konuşan Koca, “65 yaş üstü, bağışıklığı baskılanmış olan kişilere verilmesini öneriyoruz. Etkinliğiyle ilgili hastaneye yatışları, vefatları en az yüzde 30 oranında azalttığını biliyoruz” dedi.

DOZ AÇIKLAMASI
Koca, 4.dozla ilgili Bilim Kurulu’nun bir karar vermediğini söyledi: “Dördüncü doz gerekecekse riskli ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için belki düşünülebilir.”

TURKOVAC KLİNİK ÇALIŞMALARI DURDU MU?
Önceki gün Turkovac aşısının Faz3 çalışmasının durduğu yönünde ortaya atılan iddiayla ilgili Koca, “Klinik çalışmaların durdurulduğu diye bir durum söz konusu değil” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMADA MASKE TAKILACAK MI?
Maske kullanımıyla ilgili konuşan Koca, “Kapalı alanlarla ilgili hem uçak hem otobüs hem servis gibi, sinema, tiyatro, sağlık kuruluşları, okulların kapalı alanları gibi mesafenin korunamadığı yerlerde maske kullanmak elbette zorunludur” ifadelerini kullandı.

‘MÜZİK YASAĞIYLA İLGİLİ BİLİM KURULU KARARI YOK’

Virüs gerekçesiyle getirilen müzik yasağı ile ilgili soruya Koca, “Müzik yasağı ile ilgili bilim kurulunun aldığı bir karar yok. Yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim” şeklinde yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamaların kaldırıldığı “kademeli normalleşme” kararlarını açıklarken müzik yasağını da duyurmuştu. Ancak Erdoğan’ın “Gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” demesi yasağın virüs nedeniyle alınmadığı şeklinde yorumlanmıştı ve tepki çekmişti.

MEB: SOSYAL ETKİNLİKLER YAPILABİLECEK

MEB de yaptığı açıklamayla okullar tarafından salgın tedbirlerine uyularak yapılacak sosyal etkinliklere izin verileceğini bildirdi.

UZMANLAR TEPKİLİ: YIKIMA GÖTÜREBİLİR

Kararları değerlendiren uzmanlar ise eleştirilerini dile getirdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Salgınla mücadelede yeni bir yol deniyoruz: Önlemsiz dönem. 3. doz aşılama oranımız yüzde 32, aktif vaka sayımız (bulaştırma potansiyeli olan kişi sayısı) 616.964. Günlük vaka sayımız 60 bin. Tarama testi yapmadığımız için vakaların ancak yüzde 10’unu saptayabiliyoruz. Salgının neresindeyiz, kimse bilemez. Önlemleri azaltan ülkeler vaka sayısında ciddi azalmaya ve aşılama oranının yüksekliğine güveniyor (Hollanda gibi) veya yanlış yapıyor (İngiltere gibi). Umalım denk gelsin ve iyi olsun.”

“EPİDEMİYOLOJİK ÖLÇÜTLER NELER”
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala: “Hatırlatma dozu oranı yaklaşık yüzde 30, günlük ortalama vaka sayısı 60 binin, ölümler ise 200’ün üzerinde iken Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 pandemisine ilişkin aldığı kararların dayandığı epidemiyolojik ölçütler nelerdir? Bilime dayanmayan kararlar risk grubunu yıkıma götürebilir.”

“BİLİM KURULU ÜYELERİ YÜKSEK KORUYUCU MASKE TAKIYOR”
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Maske zorunluluğunun kalktığı açıklanırken bilim kurulu üyelerinin hepsi yüksek koruyucu nitelikli maske takıyor. Hepimiz maskeleri çıkarmak isteriz elbette, ancak bu kararı bilimsel verilere göre almalıyız.”

“HAVALANDIRMANIN İYİ OLDUĞUNU KİM ÖLÇECEK”
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: “Havalandırmanın iyi olduğunu kim, nasıl ölçecek? Benim önerim, kapalı yerlere girmeyin. Güvenli değil.”

“YOĞUM BAKIMDA YOĞUNLUK YÜZDE 60”
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın: “Yoğun bakım yataklarının doluluk oranı yüzde 60. Bu az bir rakam değil.”