Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Matrahlar güncellenmezse 1 milyon TL ucuz kalacak!

13 Ağustos’taki son matrah güncellemesinden bu yana dolar %100, Euro % 80 arttı. Maliyet artışlarına bağlı zamların üstüne kurdaki artışlar ve ÖTV dilimlerindeki değişiklikler eklenince otomobil fiyatları %130’a yakın zamlandı. Eğer matrahlar güncellenmezse en ucuz otomobil fiyatı 1 milyon TL olacak.

BUGÜN Türkiye, ÖTV ve üstüne KDV ile otomobil vergisinde dünya lideri… Ayrıca bunların dışında Kasım 2016’dan bu yana motor hacmine ek olarak kafaları karıştıran matraha (vergisiz fiyat) dayalı ilkel ÖTV sistemi de uygulanıyor.

13 Ağustos 2021’de gerçekleşen son matrah güncellemesinden bu yana dolar kuru yüzde 100, Euro ise tam yüzde 80 arttı. Üretim maliyetlerindeki artışa bağlı gelen zamların üstüne, kurdaki artışlar ve ÖTV dilimlerindeki değişiklikler eklenince en ucuz otomobil fiyatları bile yüzde 130’a yakın zamlanmış oldu.

OCAKTA KADÜK DOĞDU
Ocak ayında matrahların güncellenmeyip sadece yüzde 50 ila 80’lik dilim arasına yüzde 60 ve 70’lik yeni dilimler eklendiğinde, bu yeni dilimlerin ömrünün kısa süreceğini söylemiştik. Baktığımızda mayıs sonu itibarıyla otomobil pazarında satılan her 100 otomobillin 75 adedi yüzde 80’lik, 14,5 adedi yüzde 70’lik ÖTV diliminde yer alıyor. 5 ay önce gelen yüzde 60’lık dilim 5,8 adet ile can çekişirken yüzde 45 ve 50’lik dilimde ise uzun süredir hiç otomobil yok. Çok değil 1-2 ay içinde gelen zamlar sonrası otomobillerin tamamı yüzde 80’lik dilime girerse kimse şaşırmasın. O zamanda söylediğimiz gibi ocakta kadük doğan ÖTV düzenlemesinin ömrü ne yazık ki kısa sürdü.

TEK ÇATLAK OLMAMALI
Bu yüzden kurdaki artışlara karşı uçan, otomobil fiyatlarını dengelemek için bir an önce matrahların güncellenmesi gerekiyor. Aksi takdirde alım gücü hızla düşen ülkemizde, en ucuz otomobilinin fiyatı 400-500 bin TL’den kısa süre içinde 1 milyon TL’ye çıkacak. “Gelen az sayıdaki araç yatırım amaçlı yok satıyor” diye matrahlara dokunmamak, ileride oluşacak daha büyük sorunlara müdahale etmeyi de imkânsız hale getirecek. Bu noktada umarım sektörün çatı örgütleri; Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) ve Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) tek bir ağızdan matrah güncellenmesi için gerekli talepte bulunur. Bir tanesinden bile çatlak ses çıkması, sektörü büyük krizin içine sokar.

OTOMOTİV SANAYİNİ 'TİCARİ' AYAKTA TUTUYOR
OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD), 2022 yılının Ocak-Mayıs dönemi verilerini açıkladı. Mayıs ayındaki büyümenin de etkisiyle ilk 5 ayda toplam üretimdeki kayıp yüzde 4’e inerek 513 bin 887 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil üretimi yüzde 16,2 azalarak 296 bin 362 adet olurken, ticari araç üretimi ise yüzde 22 artış gösterdi.Mayıs ayında toplam üretim geçen seneye göre baz etkisiyle yüzde 25,5 artarken, otomobil üretimi ise sadece yüzde 0.3 yükseldi.


İHRACAT %3 DÜŞTÜ
Otomotiv ihracatı da aynı üretim gibi mayıs ayındaki artışın etkisiyle 2021’in aynı dönemine göre adet bazında sadece yüzde 3 azalarak 380 bin 372 adedi buldu. Otomobil ihracatı yüzde 16 oranında azalarak 215 bin 892 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 22 oranında arttı.

TÜRK ŞİRKETLERİN YÜZDE 89'U FİLOLARINI KORUYACAK
TÜRKİYE’de kurumlara operasyonel araç kiralama ve filo yönetimi çözümleri sunan TEB Arval’ in desteği ile her yıl gerçekleştirilen ‘Arval Mobility Observatory’nin 2022 yılı araştırma sonuçları açıklandı. TEB Arval Genel Müdürü Kağan Yaşa, “Araştırmamız sektörümüze ve sektördeki paydaşlarımıza yol gösterici olacak” dedi. Toplam 26 ülkeden üst düzey şirket yöneticilerinin katıldığı anket sonucuna göre, şirketlerin yüzde 94’ü filoların önümüzdeki üç yıl içinde sabit kalacağını ya da büyüyeceğini öngörürken, Türkiye’de bu oran yüzde 89 oldu. Türkiye’de filoların büyüyeceğini öngören şirketlerin yüzde 65’i işlerini büyüteceklerini ve daha fazla şirket aracına ihtiyaç duyacaklarını düşünürken, yüzde 37’si şirket araçlarını personelin işe alımı ve elde tutulması için önemli bir unsur olarak gördüğünü açıkladı. Yüzde 28’i ise önceden şirket aracı kullanmayan çalışanlarına da şirket aracı tahsis etmeyi planlıyor.

GAZETECİLERE GÖRE BU YILIN OTOMOBİLİ TUCSON
OTOMOTİV Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ve tüm aşamalarında büyük heyecan yaşanan “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasının birincisi Hyundai Tucson oldu. İstanbul Park’ta düzenlenen yarışmanın finalinde OGD üyesi 64 otomotiv gazetecisinden toplamda 3710 puan alan Hyundai Tucson birinciliğe ulaştı. “Yılın Tasarımı” kategorisinde birinciliği BMW 4 Serisi Gran Coupe kazanırken bu yıl ilk kez verilen “Yılın Basın Lansmanı” ödülünü Fiat Egea Hybrid Lansmanı, “İnovasyon” ödülünü ise Yol Arkadaşım Connect projesiyle yine Fiat kazandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi