MB 9 ayda 107 milyar dolar yaktı

MB 9 ayda 107 milyar dolar yaktı
Dolardaki sürekli artışı frenlemek için geçen yıl 128 milyar dolar satan Türkiye bu kez AKP lideri Erdoğan’ın söylemiyle “dost ülkeler”den swap yoluyla aldığı dövizi eritmeye başladı. Sosyal medyadan “Dolar neden artmıyor?”...

Dolardaki sürekli artışı frenlemek için geçen yıl 128 milyar dolar satan Türkiye bu kez AKP lideri Erdoğan’ın söylemiyle “dost ülkeler”den swap yoluyla aldığı dövizi eritmeye başladı. Sosyal medyadan “Dolar neden artmıyor?” sorusunu yanıtlayan iktisatçı Prof. Dr. İbrahim Turhan “Merkez Bankası dışarıdan swap’lar  (yabancı ülke merkez bankaları kanalıyla) yoluyla sağladığı dövizi dolaylı yoldan satıyor” dedi. Muhalefet ise geçen yıl satılan 128 milyar dolara ek olarak bu yıl da 75 milyar doların satıldığını belirtiyor. Böylece MB’nin geçen yıl ve bu yılın eylül ayına kadar 203 milyar dolar sattığı anlaşılıyor.

HSBC BAŞEKONOMİSTİ: MERKEZ 10 AYDA 118 MİLYAR DOLAR SATTI

HSBC Başekonomisti İbrahim Aksoy ise 20 Aralık 2021’de 18.36 TL ile tarihi zirveye çıkan doların 'ateşini söndürmek için'  TCMB’nin “arka kapı yöntemiyle” 10 ayda 118 milyar dolarlık döviz sattığını söyledi.

Aksoy, grafikle yaptığı paylaşımında “Eylülde swaplardan arındırılmış net rezervlerin 14.2 milyar dolar artmış olması gerektiğini hesaplıyorum. Fakat rezervlerin 4.2 milyar dolar azalması TCMB’nin Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya eylülde 18.4 milyar dolar döviz arz etmiş olabileceğine işaret ediyor” dedi.