MEB ve Diyanet İhalelerde Kafasına Göre Takılmış

MEB ve Diyanet İhalelerde Kafasına Göre Takılmış
Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) 2020 yılında gerçekleştirdiği denetimlerden çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Geçen günlerde istifa eden Ziya Selçuk’un bakanlığı döneminde yapılan incelemelerde çok...

Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) 2020 yılında gerçekleştirdiği denetimlerden çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Geçen günlerde istifa eden Ziya Selçuk’un bakanlığı döneminde yapılan incelemelerde çok sayıda usulsüz işlem tespit edildi. Yapılan denetimlerde piyasa fiyatının 3 - 4 kat fazlasına malzeme alımı yapıldığı belirlenirken, doğalgaz dağıtım şirketlerine ‘güvence bedeli’ adı altında milyonlarca lira ödendiği öğrenildi. İlçe milli eğitim müdürlüğü kadrolarına mevzuatta öngörülen atanma şartlarını taşımayan 49 kişi asaleten atandı.
İhalelere teklif vermeye davet edilen veya alımın yapıldığı bazı firmaların, ihale tarihinden yaklaşık bir ay önce kurulduğuna dikkat çeken denetçiler, bu firmaların hangi özelliklerinden dolayı ihaleye davet edildiği konusunda bir gerekçe ileri sürülemediğini raporuna yazdı. Temizlik malzemesi alım ihalesinde ihaleye teklif veren 3 firmadan 2’sinin adreslerinin aynı olduğu görüldü. Fiyatların da 3.25 kat fazla olduğu belirlendi.
Sayıştay’ın denetimlerine göre Milli Eğitim Bakanlığı, bütçe dışı kaynaklarla finanse edilen projelerle sağlanan eğitim hizmetleri ile yapılan yatırımlar için merkezi bir izleme, raporlama ve takip sistemi kurmadı. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve UNESCO gibi yapılardan gelen hibelerle 2020 yılında 2 bin 241 proje hayata geçirildi. Burada kullanılan kaynağın büyüklüğü 2 milyar 38 milyon liraydı.
Sayıştay, bakanlığın taşra teşkilatlarında kullanılan fonlara ilişkin tüm süreç ve uygulamaların ortak bir platformda kayıt altına alınmasını ve tüm verilerin ulaşılabilir olmasını, projelerin bölge ve iller arasında dengeli dağıtılmasını istedi.
Sayıştay bakanlığın, ödeme yapması gerekmediği halde doğalgaz dağıtım şirketlerine 2018-2020 yılları arasında toplam 94 milyon lira tutarında doğalgaz güvence bedeli ödendiğini tespit etti.

Diyanet İhalede “Pazarlık” Yaparken Sayıştay’a Takıldı…

Son zamanlarda dev bütçe harcamalarıyla gündeme gelen Diyanet’in ihaleleri, Sayıştay denetimlerine yansındı. İdarenin, bazı ihalelerinde, açık ihale tercih edebilecekken pazarlık yöntemine başvurduğu anlaşıldı. İdarenin, “İftar-Sahur Canlı Yayın Programı” ile “4-6 Yaş Grubu Kitapları” ihalelerinde, açık ihale tercih edebilecekken pazarlık yöntemine başvurduğu ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, Açık İhale Usulü ile gerçekleştirilmesi gereken işlerin temini için “Uygun olmayan” usuller kullanıldığını belirledi.