MEB’DEN BAYÜLGEN’Lİ KAMU SPOTUYLA OKULSUZLAŞMA PROPAGANDASI

Uzaktan eğitim sürecinin 1.yılında Milli Eğitim Bakanı EBA’yı bir başarı hikâyesi olarak anlatırken, kamuoyu aynı fikirde değil. EBA’ya 6 milyon öğrenci erişemezken Selçuk online eğitimin kalıcı olacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un uzaktan eğitimin 1.yılında yaptığı paylaşım sosyal medyada tepkilere neden oldu. Bakan, “Bugün, uzaktan eğitimin 1.yılı. 10 günde 3 televizyon kanalı kurulur mu? Kuruldu. Mutfak masasından tahta olur mu? Oldu. EBA dünyanın en çok tıklanan eğitim sitesi olur mu? Oldu. Konu çocuklarımızın eğitimi ise milyonlar tek yürek olur mu? Oldu. Çünkü #eğitimsınırtanımaz” sözleri tartışmaya yol açtı.
OKUL ÇOCUKLARA GİDİYOR İDDİASI
Kamu spotu olarak hazırlanan tanıtım filminin seslendirmesini Okan Bayülgen yapıyor. EBA’nın 1.yılında yayınlanan film bir başarı hikâyesi olarak sunuluyor. “Daha neler duvarsız okul mu olur mu hiç? Mutfak masasından tahta, muhtar odasından sınıf olur mu hiç? Bundan bir sene önce olsa belki de böyle derdik. Bu görüntülere şaşar kalırdık. Hangi öğretmenimiz 30 olan öğrenci sayısının 30 bine çıkacağını tahmin edebilirdi. Ya da dijital dünyaya bu denli hâkim olabileceğini… Bundan bir sene önce sadece 10 günde bir televizyon kanalı kurulur mu derseniz herkes gibi biz de imkânsız olduğunu söylerdik. EBA dijitali kurarken alanında dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi olmayı hayal bile etmemiştik. Peki 40 yıl düşünseniz aklınıza gelir miydi çocukların okula değil, okulun çocuklara gideceği? Çocuklar gibi okullara da karne verileceği. Bugün gördük ki biz istersek her şey mümkün. Evden de okul olur, tarladan da. Hatta okuldan fabrika bile olur. Konu çocuklarımızın eğitimi ise milyonlar tek yürek olur, imkânsız denen gerçek olur. Çünkü eğitim aşkının karşısında hiçbir şey duramaz. Eğitim sınır tanımaz.”

PEKİ ÖYLE Mİ OLDU?

Yurdun pek çok yerinde çocuklar EBA’ya ulaşabilmek için çaba gösterdi. Bölgelerinde internet ve cep telefonu çekmeyen öğrencilerden birçoğu her gün internetin çektiği dağlara, tepelere tırmanmak zorunda kaldı. Çoğu öğrencinin tableti de olmadığı için bir tableti veya ailelerinden aldıkları cep telefonunu iki ya da üç öğrenci kullanarak ders çalıştı.

6 MİLYON ÇOCUK YOK SAYILDI

MEB tarafından açıklanan “Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2019-2020” verilerine göre ise Türkiye’de öğrencilerin yüzde 25’i EBA’ya ulaşamadı. Türkiye’de 18 milyon 241 bin 881 öğrenci eğitim alıyor. EBA’ya ulaşan toplam öğrenci sayısı ise 13 milyon 667 bin 432’de kaldı. Uzaktan eğitime 6 milyon çocuk ulaşamadı.
TARLALAR OKULA DÖNÜŞTÜ MÜ?
Hazırlanan kamu spotunda, tarlaların da okula dönüştüğü bilgisi dikkat çekici. Eğitim-Sen daha önce yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanı’nın tarım işçisi olan çocukları tarlalarda ziyaret ederken çocuk işçiliğini bir tatil etkinliğiymiş gibi lanse ettiğini ancak çocukların eğitim olanaklarını sağlaması gereken bakanlığın sorumluluğunun, çocuk işçiliğini durdurmak, çocukları tarladan çıkarmak olduğunu vurgulamıştı.
DEVLET, EĞİTİMDEN ELİNİ Mİ ÇEKİYOR?
Bakan Ziya Selçuk’tan tartışma yaratan yeni bir açıklama daha geldi. Selçuk, “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik. Hibrit modelini uygulamaya ilişkin ciddi bir deneyimimiz oldu. Bundan sonraki süreçte hangi derslerin yüz yüze hangi derslerin uzaktan yapılabileceğine ilişkin çalışmalardan sonra yeni yol haritası belirleyeceğiz” dedi. Bakan birçok okulun altyapısının da buna uygun olduğunu sözlerine ekledi. Temel eğitim devletin sorumluluğunda olması gerekirken bakanın açıklamaları devletin eğitimden eline çekeceği anlamına mı geliyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi