MEB’ten Dünya Bankası’na EBA projesi başvurusu: 1 milyon dolar

MEB’ten Dünya Bankası’na EBA projesi başvurusu: 1 milyon dolar
Koronavirüs salgını karşısında hükümet, 23 Mart 2020’de tüm okullar ve üniversiteler kapattı. Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitim yerine internet bağlantısı ve televizyon altyapısı ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA)...

Koronavirüs salgını karşısında hükümet, 23 Mart 2020’de tüm okullar ve üniversiteler kapattı. Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitim yerine internet bağlantısı ve televizyon altyapısı ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden uzaktan eğitim hizmeti vermeye başladı. Uzaktan eğitim, karantina süreci içinde; ders aralarından dinletilen ilahiler ve izletilen idam animasyonu ile çok eleştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA’nın altyapı ve içerik bakamından kapasitesini arttırmak ve dijital içerik-eğitim teknolojisi ekosistemini oluşturmak amacıyla “Türkiye Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi” geliştirdiği öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 31 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan yazıda, projenin Dünya Bankası finansmanı ile hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldığı belirtildi. Bakanlık, proje için; “Paydaş Katılım Planı” ve “Çevresel ve Sosyal Taahhüt Planı” adlarında iki tane belge yayımladı.
Destek talebi 25 Mart’ta
Proje ile ilgili “Paydaşım Katılım Planı’nda”, EBA’nın iyileştirilmesi için gereken desteğin, Dünya Bankası’ndan 25 Mart 2020’de talep edildiğinin belirtilmesi dikkat çekti. “Paydaşım Katılım Planı’nda” şu ifadeler kullanıldı: “Dijital Eğitim Platformu (EBA), maalesef 18 milyon öğrenci ve 1.1 milyon öğretmenin ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve okulların kapanışının bir sonucu olarak ek uzaktan öğrenme hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır.”
Dünya Bankası tarafından finanse edilmesi planlanan proje ile ilgili belgede, bütçenin yaklaşık 1 milyon dolar olarak belirlenmesi dikkat çekti.