Meclis’in ilk gündemi asgari ücret ve emekli maaşları

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 2, 2023 / 07:40

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, ant içme törenlerinin ardından ihtisas komisyonlarını oluşturarak yasama faaliyetlerine başlayacaklarını belirtti. Akbaş ilk olarak, en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltilmesi, asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemenin TBMM’nin öncelikli gündemi olacağını söyledi.

Emekli aylıklarında zamlar, temmuz ayında netleşecek. Enflasyon hesabında yapılan değişikliğin, emekli aylıklarına yapılacak zammı azaltmaması için, aylıklara refah payı eklenmesi beklentisi var.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre Haziran ayı enflasyonunun, temmuzun ilk haftası açıklanmasıyla; ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarına ait 6 aylık enflasyon farklı belirlenecek.

Memur ve emeklilerin alacakları enflasyon farkı da temmuz ayında netleşecek. Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Memurlar yılın ilk yarısı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Temmuz ayında, bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 4 aylık enflasyon rakamlarına göre, memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,21’lik enflasyon farkı için olanak doğdu. Ancak memurlar için temmuz ayında bir düzenleme daha gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük memur maaşlarının temmuz ayından itibaren 22 bin lirayı bulacağını açıklamıştı.

Buna göre; Temmuz ayında hesaplanacak ilk 6 aylık enflasyon farkının ardından en düşük memur maaşı ile ilgili ayrıca bir çalışma yapılacak ve 11 bin 848 liralık asgari memur maaşı 22 bin liraya yükselecek. Bu düzenleme, memur emeklilerin aylıklarına da yansıtılacak. En düşük memur maaşının 22 bin lira olmasının ardından, tüm memurlar için de aylıkların kademeli şekilde yükseltilmesi bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon farkına göre zam alacak. 4 aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağkur emeklilerinin zammı da yüzde 15.21’e ulaştı. Daha önce en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılması için düzenleme yapılmıştı. Bu zam döneminde, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilerinin aylıklarının da kademeli olarak yükseltilmesi için çalışma yapılması bekleniyor. Emekliler için bir diğer beklenti de enflasyon farklarının üzerine refah payı ilave edilmesi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top