Medikal kriz: Beyin ve ortopedi ameliyatları durdu

Medikal kriz: Beyin ve ortopedi ameliyatları durdu
Dövizdeki ve enflasyonundaki artışa rağmen ürün fiyatlarının hala güncellenmediğini belirten Sağlık Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı, “6 Aralık’tan itibaren hastanelerden gelecek ürün taleplerine cevap veremeyeceklerini”...

Dövizdeki ve enflasyonundaki artışa rağmen ürün fiyatlarının hala güncellenmediğini belirten Sağlık Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı, “6 Aralık’tan itibaren hastanelerden gelecek ürün taleplerine cevap veremeyeceklerini” duyurdu.

Bu açıklama sonrası hastanelerde yaşananları halk.tv.com.tr’ye anlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Türkiye’deki tüm Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ameliyatların durduğunu, hastaların hayati riskleri olduğunu ifade etti. Ökten “Bugün geçmiş olsun dediğimiz hastalarımız için başınız sağ olsun demeyi istemiyoruz, bakanlık ivedilikle bu sorunu çözsün” dedi.

“Biz pazartesi gününden beri ameliyatlarda kullandığımız tıbbi malzemeleri temin edemiyoruz. Ameliyatları yapamıyoruz. Bu durum sadece Türkiye’nin belli başlı illerindeki hastanelerde olmuyor. Tüm yurt genelinde sıkıntı var. İstanbul’da, Kars’ta, Antalya’da, Sinop’ta yani 81 ilin hepsinde beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durdu” diyen Ökten, sözlerine şöyle devam etti: “Dolar ile gelen malzemeleri Sağlık Bakanlığı ve SGK kuru 4 lira olarak belirliyormuş. Dolar bugün oldu 14 lira. Bir de ameliyat malzemesi veren firma bu 4 lirayı da bir yıla yakın sürede tahsil ediyormuş. Bu nedenle çalıştığımız çoğu firma ya kapandı ya da bize malzeme vermiyor. Yani sosyal medyada dolaşan ‘medikal firmalar Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlara malzeme vermiyoruz’ sözü doğru. İki ay sonrada ilaç krizi yaşanacak. Sağlık alanında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.”