MEDYAVİRÜSLE MÜCADELE

MEDYAVİRÜSLE MÜCADELE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ülkemiz medya virüslerinden kurtulacak’ açıklamasının ardından televizyonlara yönelik cezalar, gazetecilere yönelik soruşturmalar birbiri ardına geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ülkemiz medya virüslerinden kurtulacak’ açıklamasının ardından televizyonlara yönelik cezalar, gazetecilere yönelik soruşturmalar birbiri ardına geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemiz, medya ve siyaset virüslerinden kurtulacak” açıklamasının ardından gazetecilere açılan soruşturmalar ve başlatılan sansür hamleleri “düğmeye basıldı mı?” yorumlarını beraberinde getirdi. TELE1 TV ve FOX Ana Haber’e verilen durdurma cezalarının ardından Halk TV’deki Ayşenur Arslan’ın sunduğu Medya Mahallesi programına da 5 kez program durdurma cezası verildi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre; Türkiye 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer alıyor. Türkiye ayrıca dünya genelinde hala en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkeler arasında bulunuyor.
SARI BASIN KARTI İPTALLERİ
Birçok suça infaz indirimi getiren af düzenlemesinde gazetecilerin kapsam dışında bırakılmasına tepkiler sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması birçok gazeteci ve basın örgütü tarafından hükümetin uygulamalarını eleştirenlere yeni bir operasyon dalgası işareti olarak yorumlanmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın; Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal etmesiyle başlayan süreç, soruşturma ve cezalarla devam etti.
SORUŞTURMALAR BAŞLATILDI
Son olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, kiraladığı araziyle ilgili haber yapan dört Cumhuriyet Gazetesi muhabiri haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermeye gitti. Fox TV sunucusu Fatih Portakal hakkında da attığı bir tweet üzerine başlatılan soruşturmada iddianame hazırlanarak, üç yıla kadar hapis cezası istendi.
RTÜK CEZALARI
Gazetecilere başlatılan soruşturma ve davaların yanı sıra Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK de benzer kararlar vermeye başladı. TELE1 TV’ye ve Fatih Portakal’ın sunduğu FOX Ana Haber’e 3 kez yayın durdurma cezası veren RTÜK, Halk TV’deki Ayşenur Arslan’ın sunduğu Medya Mahallesi programına 5 kez program durdurma cezası verdi.
KÜNYE CEZASI
RTÜK FOX TV’ye son olarak Ana Haber’deki künye bilgilerinde FETÖ/PDY üyeliği iddiasıyla tutuklu olarak cezaevinde bulunan ancak herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olan Ercan Gün’ün “haber planlama müdürü” olarak gösterilmesiyle ilgili para cezası verme kararı aldı.
RTÜK’ten bir ceza da radyocu Nihat Sırdar’a geldi. Kafa Radyo’ya Nihat Sırdar’ın “Nihat’la Sivrisinek” programında geçen “Bira ile de güzel gidiyor” sözleri nedeniyle 3 kez program durdurma ve üst sınırdan para cezası verildi.
Tam bu noktada, son dönemde gazetecilere uygulanan sansürün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla ilişkili olabileceği tartışılmaya başlandı.

Erdoğan: Medya kuruluşları adeta savaş açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, bazı medya kuruluşlarının “salgın önlemlerini bahane ederek kendi ülkelerine karşı adeta savaş açtıklarını” söylemiş, “Ülkemizin bu kritik dönemdeki mücadelesine katkı sağlamak yerine hepsi de yalan veya yanlış bilgilerle sürekli kin kusmak, virüsten daha tehlikeli bir hastalığın işaretidir. Yıllardır yaptığınız işin adı gazetecilik değil, şeamet tellallığıdır. Ama artık bu devir sona erdi. Ülkemiz sadece koronavirüsten değil, aynı zamanda bu medya ve siyaset virüslerinden de inşallah kurtulacaktır” demişti.