Meğer İstanbul Finans Merkezi de açılmamış: Önü merkez arkası şantiye

Meğer İstanbul Finans Merkezi de açılmamış: Önü merkez arkası şantiye
Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı partileri ve bakanların yaptığı İstanbul Finans Merkezi’nin bankalar etabının inşaatının hala sürdüğü ortaya çıktı. Ön cephenin makyajlandığı yerin hemen arkasında...

Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı partileri ve bakanların yaptığı İstanbul Finans Merkezi’nin bankalar etabının inşaatının hala sürdüğü ortaya çıktı. Ön cephenin makyajlandığı yerin hemen arkasında hala şantiye faaliyeti sürüyor. Kaba inşası biten yerlerinse çok işi var.

İsa Uğur ERDOĞAN

Seçim yaklaştıkça açılışları daha da sıklaştıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son Hatay Defne’deki Devlet Hastanesi temeli olarak boş araziye sabitlenmiş inşaat demirlerine dökülen betonu kamuoyuna temel atma töreni olarak göstermişti. İstanbul Finans Merkezi (İFM) bankalar etabının açılış töreninin de sanıldığı gibi olmadığı açığa çıktı.

Türkiye Varlık Fonu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2013’te inşasına başlanan İstanbul Finans Merkezi’nin bankalar etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı partilerinin genel başkanları ve bakanların da olduğu geniş bir katılımcı kitlesi ile 17 Nisan’da düzenlenen törenle açıldı.

Açılışla birlikte Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın genel merkezlerinin buraya taşınacağı ve faaliyete geçeceği belirtildi. Ancak üç bankanın da inşasının hala devam ettiği, hatta Ziraat Bankası’nın iki kulesinden birine yeni başlanıldığı ortaya çıktı. Törene katılanların hatıra fotoğrafı çektiği alansa açılışa özel yapılan ve projede olmayan bir platformdan ibaret.

“SADECE DIŞ CEPHELERİNİ YAPTILAR”

Ümraniye’deki İFM şantiyesine sık sık giden ve buradaki inşaat çalışmalarına hakim olan bir kaynak, açılışta kamuoyuna servis edilen görüntülerin E-5 karayolundan görünen kısım olduğunu belirterek, “A kısmı dedikleri, E-5’ten görünen yüzü aslında. O binaların hiçbiri bitmedi, hala inşaat şantiyesi. Sadece dış cephelerini yaptılar. Ziraat’in birinci kulesi daha bitmedi, ikinci kuleye yeni başlanıldı. Birinci kule yaklaşık iki yıldır devam ediyor. Merkez Bankası’nın en az iki senesi var. Vakıfbank binası da aynı keza” dedi.

“YEMEKHANE VE YATAKHANELER APAR TOPAR KALDIRILDI”

Açılış töreninden 10 gün önce işçilerin kaldığı konteyner ve yemekhanenin apar topar kaldırıldığını söyleyen kaynak, “Yüzlerce işçi geceli gündüzlü o peyzajı bitirmek için uğraştı. Oradaki şirketlere Emlak Konut tarafından baskı yapıldı. Yaklaşık bin 500 işçinin yararlandığı yemekhane ve yatakhane apar topar kaldırıldı. İşçiler farklı yerlere tıka basa dolduruldu. Yemekhane şantiyenin bodrum katına taşındı. Dört kişinin kaldığı yerlerde şimdi yedi 8 kişi kalıyor. Makyaj yapabilmek için taşımak zorunda kaldılar” ifadelerini kullandı.

100 BİN KİŞİ HER GÜN GELİP GİDECEK AMA TRAFİK ALT YAPISI YOK

Açılıştan bir ay buçuk ay önce törene geleceklerin gezecekleri yerlerin hazırlandığını söyleyen kaynak, haberlerde görülen yerlerin aslında projede olmayıp inşaat bittiğinde kaldırılacağını belirtti.

“Açılış görüntülerinde Merkez Bankası’nı göstermiyorlar. Merkez Bankası’nın girişi arka tarafta. Çünkü komple şantiye” diyen kaynak yaklaşık 100 bin kişinin çalışacağının söylendiği bankalar etabı için “Bu şekilde bir açılışta aklı olan şunu sorar: İstanbul gibi bir şehirde 100 bin beyaz yakalının orada çalışması demek, oraya ciddi bir alt yapının yapılmış olması demek. Bunların planı var ama hiçbiri şu an yok. Sen o alt yapıyı yapmadan nasıl açılış yapıyorsun” diye sorarak bölgenin trafiğini düzenleyecek yol, viyadük ve metro gibi unsurların henüz olmadığına dikkat çekti.

NEBATİ, “BANKALARIMIZ TAŞINMAYA BAŞLADI” DEMİŞTİ

Kaba inşaatın bir kısmının tamamlandığını fakat bina içindeki bölmelerin dahi yapılmadığını kaydeden kaynak asıl uzun sürecek inşaatın bundan sonra başladığını, yaklaşık 25 bin inşaat işçisinin biten bir etapta çalışmak için çok kalabalık bir sayı olduğunun altını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, TRT Haber’in 18 Nisan tarihli yayınında “İstanbul Finans Merkezi'ne bankalarımız taşınmaya başladı” demişti. Ancak içeriden ulaştığımız fotoğraflarda da yolun olmadığı şantiyede, inşaat iskelelerinin dahi sökülmediği görülüyor.