Mehmetçik için vatan hasreti bitiyor

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 26, 2021 / 11:18

Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından Kabil Havaalan’nda güvenliği sağlama görevine talip olan Türkiye, ABD ve Batılı ülkelerin de dahil olduğu pazarlıklara rağmen istediğini elde edemedi. Taliban’ın topraklarında yabancı asker istememekteki kararlı tutumu karşısında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları Afganistan’dan geri çekilmeye başladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, TSK’nın 2002 yılından bu yana BM, NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında Afganistan’da görev yaptığı anımsatıldı. ABD ve NATO’nun Afganistan’dan ayrılacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye’nin, belirli şartlar oluşması durumunda Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu sürdürebileceği yönündeki niyetini ortaya koyduğu vurgulandı. Açıklamada, özetle şöyle denildi:

“Bu kapsamda; Hamid Karzai Havaalanı’nda yaşanan karmaşaya diğer ülke askerleri ile birlikte müdahale edilmiş, havaalanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek TSK unsurlarının tahliyesine başlanmıştır.”

KUTU/ÇEKİLMENİN PERDE ARKASI

Türk yetkililerin BBC Türkçe’ye verdiği bilgiye göre, Ankara’nın Taliban’la yürüttüğü görüşmeler sonucunda Taliban, Türk askeri dahil hiçbir yabancı gücün ülkede kalmaması konusundaki kararlılığından vazgeçmedi.

Bunun üzerine son bir kez NATO yetkilileriyle konuşuldu. ABD de G7 zirvesi sonrası 31 Ağustos’ta kesin olarak çekilmeyi tamamlayacağını açıklayınca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’ı aradı.

ABD’nin de Taliban’a rağmen havalimanında kalmayacağını belirtmesi üzerine Ankara da NATO misyonu kapsamında Kabil’de bulunan tüm birliklerini çekme kararı aldı.

NATO misyonu 31 Ağustos’ta sona eriyor. Türk askeri o tarihe kadar çekilmiş olacak.  Kabil’deki Türk Büyükelçiliği de daha dar bir kadroyla açık kalacak. Orada da Afgan personelle birlikte çalışılmaya devam edecek.

GÜVENLİĞİ TALİBAN SAĞLAYACAK

 Türk askeri Afganistan’dan çekiliyor ama Kabil Havalimanı’nın işletmesinde görev alan Türk siviller kalacak. Onların ne zaman tahliye edileceği, kaç kişilik bir ekibin kalacağı henüz netleşmedi.

Ancak anlaşma sağlanırsa, havalimanının güvenliğini Taliban sağlayacağı için hem Türk sivillerin hem de Türkiye’yle birlikte havalimanında çalışan Afgan sivillerin güvenliğinden de Taliban sorumlu olacak.

ÖZEL HAREKAT KALACAK  MI?

Gazeteci Levent Kemal, TSK’nın çekilmesine ilişkin Twitter’dan, “Özel Kuvvetler 31 Ağustos’a kadar kalacak – Birlikler İslamabad’a çekilecek – Taliban sözcüsü havalimanı işletmesi konusunda Türkiye’den yardım istediklerine dair haberleri yalanladı” paylaşımını yaptı.

Taliban asker değil teknik destek istedi

Türk askerinin Kabil’de kalmasına karşı çıkan Taliban’ın, Kabil Havaalanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek istediği öne sürüldü.

Reuters, bu iddiasını, iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberiyle kamuoyuna duyurdu. Haberde, Taliban Afganistan’daki yabancı birliklerin çekilmesinden sonra Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek talebinde bulundu. Haberde, Türk askerlerinin 31 Ağustos itibarıyla ülkeden çekilmesi konusunda ise ısrarcı olduğunu duyurdu.

Havaalanının işletmesine devam edebiliriz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk askerinin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Türkiye’nin, Kabil Havaalanı’nın işletmesine devam edebileceğini açıkladı. NTV’ye konuşan Kalın, özetle şunları söyledi:

GERÇEKLERİ GÖREREK HAREKET ETTİK

“ABD Afganistan’dan çekilme kararı aldığından itibaren biz de kendi planlarımızı yapmaktaydık. Süreci çok yakın bir şekilde takip ettik. Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydık. Biz orada askerlerimizi tehlikeye atacak bir süreç içinde olmayacağımızı ifade ettik. Biz tüm planlarımızı yapmıştık. Askerlerimizin tahliye edilmesiyle ilgili hazırlıklar bir süredir devam ediyordu. Görevlerini yapmış bir şekilde askerimiz ülkesine dönüyor.

SİVİL UZMANLARIMIZ DESTEK VEREBİLİR

Askerimiz çekildikten sonra da biz orada havalimanının işletmesine devam edebiliriz. Sivil uzmanlarımız havalimanı için destek verebilir. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bunu Türkiye’nin devam ettirmesi konusunda bir irade de ortaya koyuyorlar. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir.

TALİBAN’IN KAPASİTESİ YOK

Havalimanında güvenliğin sağlanması gerekiyor. Bunun detayları konuşulacak ama bir güvenlik yapısı kurulması gerekiyor. Taliban’ın böyle bir kapasitesi olduğunu düşünmüyorum Onlar da muhtemelen bir hizmet talebinde bulunacaklar. Havalimanının tamamen devre dışı kalması onların da isteyeceği bir durum değil.”

Erdoğan artık “İhtiyatlı iyimser”

Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından “Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok” diyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, dün “Taliban liderlerinden gelen mesajlara şimdilik ihtiyatlı bir iyimserlikle yaklaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde büyükelçiler ile akşam yemeği programında konuşan Erdoğan, “Afganistan’da önümüzdeki sürecin nasıl şekilleneceğini Taliban’ın sözleri değil icraatları, eylemleri ve atacağı adımlar belirleyecektir” ifadesini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top