MEMUR VE EMEKLİ TÜİK’E MAHKÛM

MEMUR VE EMEKLİ TÜİK’E MAHKÛM
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık bazda yüzde 36,1 oranında artarak 19 yılın zirvesine çıktı. Memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık bazda yüzde 36,1 oranında artarak 19 yılın zirvesine çıktı. Memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen 2021 yılı ikinci altı aylık dönemin enflasyonuysa yüzde 25,47 oldu.

Artık AK Parti’lilerin de inanmadığı TÜİK’in enflasyon verileri, memur, işçi ve emekli tüm çalışanlara kâbus oldu. Maaş zammında TÜİK’e mahkûm edilen çalışanlar gerçek enflasyonun altında kalan zamla büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra kabine toplantısının ardından memur zammını “Yüzde 30,5” olarak duyurdu. Enflasyonun açıklanmasıyla memurların % 5+enflasyon farkı olarak %27,47 zam alacağı hesaplanmıştı.

“İyi” denebilirse tek iyi haber açlık sınırının da altında maaşla yaşamaya çalışan emekliler için. 1.500 lira seviyesinde olan en düşük emekli maaşı yine açlık sınırı altında olacak: 2.500 lira. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 25.5 zam yapılacak

Bu yılın ilk yarısında uygulanacak toplu sözleşme hükmü doğrultusunda memur maaşlarına yüzde 5 artış yapılması öngörülmüştü. Bloomberg’in hesabına göre bu oranın ardından ocak ayında memurların yüzde 27,47 zam alması bekleniyordu.

İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında artacak. Bu oran yaklaşık yüzde 25,5’e karşılık geliyor

REFAH PAYI GÜNDEMDE
Bu zammın üzerine, memur konfederasyonlarının 2021’de ekonomideki dalgalanma nedeniyle talep ettiği refah payının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu hesaplama, aynı sözleşme kapsamındaki memur emeklileri için de geçerli olacak.

Merkez Bankası’nın (MB) 2021 ekim ayında yayımladığı enflasyon raporunda enflasyon tahmini yüzde 18,4 olarak yapılmıştı. Hükümetin 2022-2024 yıllarını kapsayan planını içeren Orta Vadeli Program’da (OVP) ise bu tahmin yüzde 16,2’ydi.

Memur Sen: Ek zam şart olmuştur
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, aralık enflasyon rakamlarını “Hedefler tutmadı, tahminler şaştı” diye yorumladı. Yalçın, memur ve memur emeklilerine ek zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Hükümetin irade ortaya koymasını bekliyoruz” dedi.

Emekli Sen: Zammın anlamı yok, çoktan eridi
Tüm Emekli Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık: “Bizim bu aylıklarımıza yapılacak olan zam oranı, 3-4 aydır yapılan zamlarla zaten alındı. Bu zammın bizim için bir anlamı kalmadı. Gerçek hayatta bu zammın bir karşılığı kalmadı”