MERCEDES KADİR’İN ACIKLI HİKAYESİ

MERCEDES KADİR’İN ACIKLI HİKAYESİ
Aramızdan biri ayrıldı. Malatya’nın meşhur delilerinden. Mercedes Kadir.Peşin söyleyeyim, bizim memlekette çok akıllılara da deli denir.Malatya delileri ile meşhurdur. Yancılara bir de orta yapayım, İsmet Paşa deliler hastanesini...

Aramızdan biri ayrıldı. Malatya’nın meşhur delilerinden. Mercedes Kadir.

Peşin söyleyeyim, bizim memlekette çok akıllılara da deli denir.

Malatya delileri ile meşhurdur. Yancılara bir de orta yapayım, İsmet Paşa deliler hastanesini Elazığ’da kurdurmuştur. Memleketine “deliler yurdu” denmesin diye herhal.

Mercedes Kadir, Malatya’da trafik kuralları nedir bilinmez iken(!), yani memlekete kırmızı lamba dikilmeden onlara en uyan adamdı. Bacaklarının arasına geçirdiği sırığı, arabasıydı. Onu park ettiğinde yayan yürüdüğünü düşünürdü. Özenle, manevralarla park ederdi güzelim arabasını.

Yeşilyurt ilçesi Tecde Mahallesi’nde oturur, çarşı denen Malatya’nın merkezine aşağı yukarı 10 km mesafededir evi. Her gün yürür o yolu, gider gelir. 

Kadir bir trafik sevdalısı idi. Hepimize anlatmak istediğini, ağzında bitmeyen sigarası kurallara uyan yüzü ve tertemiz zihniyle anlatamadı. Hayat onu aramızdan erken aldı.

Deli muamelesi gördü. Bu ülkenin memleketlerinde iyi deliler var, kötü deliler var. İyi delileri çok severler, kötü sandıkları delilere zulmederler.

Ben babam Erhan Kırçuval yüzünden deli ayır etmem. Tüm delileri severim. Babam Malatya’da kar, boran, eve gömlekle gelirdi, pardösü, ceket bir deliye bırakılmış olurdu… Üşüyerek geldiği evde, sorulara “İnşallah üstünden çıkarmamıştır, hava çok soğuk” derdi.

Malatya’nın bütün delileri günlük uğrardı babama. Babam delileri çok severdi.

Mercedes Kadir’e gelelim. Asıl adı Fatih Kaydı. Hayali araba kullanmak. Ne para var ne araba. Ama o, “Araba kullanacağım” diyor. Dalga geçmeye erken başlayanlar, bir sırık veriyorlar, “Bu araba benden” diye.

Kadir, bunu ciddiye alıyor. Araba kabul ediyor. Sorarım, hangimiz deli, araba diye sırığı veren mi kullanan mı?

Boş verin.

Arabasına kendinden iyi bakıyor. Araba kullanırken sigarayı, benim diyen İstanbul taksicilerinden daha iyi içiyor, ama tek farkla. Malatya’ya trafik kurallarını öğretiyor.

Kadir hayatında hiç sollama yapmadı biliyor musunuz?

Emniyette tayin trafiği çok olur Malatya’da. Yeni gelenler, kenti anlayana kadar zahmet çeker, “Ne Malatya’ymış lafı” oradan gelir. Çünkü Malatyalının nedense arkası kuvvetlidir.

Kadir’in arkasında kimse yoktu. Buna rağmen Malatya’da görevli tüm trafik polisleri Kadir’e saygı duyardı. Kadir’e sahte bir ehliyet, bir de ruhsat çıkarıldı, rahat seyretsin diye trafikte. Plaka takıldı arabasına, 44 MK 444, trafik onayladı.

Tüm çevirmelere gönüllü katıldı. Zaten Kadir, çevirmeye girince, polisler alkışlardı. Kazaya karıştığı da oldu. Muhtemelen o haklıydı. Cadde üzerinde bir arabayla çarpıştı. Polis, tarafları herkes kendi hasarını karşılasın diyerek sulh etti. 

Kadir öldü. Genç öldü. 38 yaşında göçtü bu dünyadan.

Koah yazılmış raporuna. Gani rahmet olsun. 

Geride kalanlarına sabır dilerim, onlarla yardımlaşılmasını umarım. Malatya’nın iş insanı Hasan Özhan bunu çok istiyor, başlangıcı yapmış.

Kadir’den bize bir sırık kaldı, ucunda Mercedes arması, bir de ayna. Adını oturduğu sokağa vereceklermiş, sağ olsunlar.

Gitti bir değerimiz daha. Belki de hepimizin o süper aklıyla dalga geçen, güzel gülen o çocuk.

Mercedes Kadir sen iyi bir adamdın. Hakkımız sana helal olsun. Sen da hakkını helal et. İsmet Paşa sana bir Mercedes veremedi ya ona yanacağım da o da seni görmeden rahmetli oldu. Görse verirdi. Rahmet olsun ikinize de.