Merkel üzgün ‘Gücüm yetmedi’

Merkel üzgün ‘Gücüm yetmedi’
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Der Spiegel'de yayınlanan bir röportajında Rusya ve Ukrayna politikasını değerlendirdi.Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaş konusunda ilk kez kapsamlı...

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Der Spiegel'de yayınlanan bir röportajında Rusya ve Ukrayna politikasını değerlendirdi.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaş konusunda ilk kez kapsamlı bir açıklama yapan Merkel, 2014 yılında imzalanan Minsk Anlaşması'nın o dönemde "baltalandığını", Avrupa Birliği'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte Rusya konusunda bağımsız bir Avrupa formatı oluşturmak istediğini ancak bunun, görev süresinin dolması nedeniyle gerçekleşmediğini söyledi.

2021 Ağustos ayında Moskova’da Putin ile bir araya geldiğini anımsatan Merkel, birkaç ay sonra artık Almanya Başbakanı olmayacağının belli olmasıyla birlikte etkisinin azaldığını fark ettiğini, "Artık kendimi savunacak gücüm kalmamıştı, çünkü herkes sonbaharda gideceğimi biliyordu" sözleriyle ifade etti.

“Putin için sadece güç önemlidir. Son ziyaretimde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u da yanında getirdi, onun öncesinde sadece ikimiz görüşürdük" diyen Merkel, Avrupa Birliği’nde de benzer bir durumla karşılaştığını ve yalnız bırakıldığını savundu.

Der Spiegel dergisinin Rusya-Ukrayna Savaşı’nın engelleyemediği ve yeniden aday olmadığı için pişman olup olmadığını sorduğu Merkel, bu soruya olumsuz yanıt verdi.

Merkel, "2014’de Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını önlemek için her şeyi denedik ve yaptırımlarımızı ayrıntılı bir şekilde koordine ettik" dedi.

KORKARIM KALIPLAR TEKERRÜR EDİYOR

Rusya'nın geçen Şubat ayında Ukrayna'ya saldırmasını, "tarihin coşkulu bir evresinin sona ermesi" olarak niteleyen Merkel, "Bugün bir kez daha karmaşıklıklarla dolu bir dünyayla karşı karşıyayız. Tarih tekerrür etmez ama korkarım ki kalıplar tekerrür ediyor” ifadesini kullandı.

"Çıtayı o kadar yükseğe koymamaya dikkat etmeliyiz ki sonunda karşımızda taleplerimizi karşılayabilecek biri olsun" görüşünü savunan Merkel, Rusya ile ilişkilerin yeniden başlatılabileceği zamanın şimdiden düşünülmesi gerektiğini ve Rusya'yı ciddiye almanın bir zayıflık değil, bilgelik işareti olduğunu savundu.