Merkel’den ‘Türkiye’li savunma

Merkel’den ‘Türkiye’li savunma
Almanya’nın aldığı koronavirüs önlemleriyle ilgili soruya cevap veren Merkel, “Türkiye’de baktığımızda 65 yaşın üstündekiler sadece dört saat çıkabiliyor. Almanya’da iyi bir yol bulduğumuz konusunda biraz müteşekkir...

Almanya’nın aldığı koronavirüs önlemleriyle ilgili soruya cevap veren Merkel, “Türkiye’de baktığımızda 65 yaşın üstündekiler sadece dört saat çıkabiliyor. Almanya’da iyi bir yol bulduğumuz konusunda biraz müteşekkir olabiliriz” dedi.

Korona kriziyle mücadelede seçmenlerin gözünde puan toplayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, beşinci görev dönemi için aday olmayı düşünüp düşünmediği sorusuna, “Hayır! Gerçekten!” yanıtını verdi. Merkel, gazetecinin “Yani ‘hayır’da kararlısınız” sözü üzerine de “Hem de kesinlikle” ifadesini kullandı.
ÖNLEMLERİ KIYASLADI
Koronavirüs krizi sırasında kendisi için en zor deneyimi sosyal kısıtlamalar getirmek olarak nitelendiren Merkel, “Attığım her adım tabii ki sonradan sorgulanıyor. Ama geriye baktığımızda diğer ülkelere göre bu süreci daha iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. Bizde parklar kapanmadı, komşu Fransa’da olduğu gibi günde sadece bir saatlik sokağa çıkma gibi kısıtlamalara gidilmedi, sağlık sisteminde aşırı yoğunluk yaşanmadı. Bizde insanlar tüm gün boyunca serbest hareket edebildi. İspanya’da mesela çocuklar altı hafta boyunca bir kez bile sokağa çıkamadı. Türkiye’de baktığımızda 65 yaşın üstündekiler sadece dört saat çıkabiliyor. Almanya’da iyi bir yol bulduğumuz konusunda biraz müteşekkir olabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
İKİNCİ DALGA YORUMU
Olası bir ikinci dalganın ilki kadar güçlü olacağını düşünmediğini de belirten Merkel, ikinci dalga durumunda ilkine göre daha hazırlıklı olunduğunu ve daha hızlı reaksiyon gösterilebileceğini kaydetti.

ALMANYA HANGİ ÖNLEMLERİ ALMIŞTI?

Almanya salgında İtalya ve İspanya’nın ardından Avrupa’da en çok vakanın görüldüğü can kaybının diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük olduğu ülkelerden. Test yapmaya erken aşamada başlayan ülkede, fazla oranda klasik laboratuvar testi uygulandı. Sağlık sisteminin salgın riskine karşı yıllar önceden güçlendirildiği duyuruldu. Hükümet ciddi önlemler aldı. Toplumsal yaşam sınırlandırıldı. Hükümet, 750 milyar euroluk bir ekonomi paketini Federal Meclis’ten geçirdi.