Merkez Bankası düzeltmeye çalıştı

Merkez Bankası düzeltmeye çalıştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faizleri düşürmemiz şart” sözlerinin ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan açıklama geldi. Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faizleri düşürmemiz şart” sözlerinin ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan açıklama geldi. Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz” dedi.
Yatırımcılarla yaptığı video konferansta değerlendirmelerde bulunan Kavcıoğlu, “İktisadi faaliyet güçlü seyrini sürdürdü. Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak bir iç talep ve kredi büyümesi için sıkı para politikası gerekiyor” dedi.
Senenin üçüncü çeyreğinin sonu, dördüncü çeyreğin başı döneminde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını ifade eden TCMB Başkanı, “Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini koruyacağız. Piyasalardaki erken gevşeme beklentisinin ortadan kalkması gerekiyor. Merkez Bankası fiyat istikrarı amacına bağlıdır” söyleminde bulundu.

Dolar aşağı yönde zorlandı

Dolar/TL kuru Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz açıklamasıyla 8,80’in üzerini görerek, tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Liranın yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 15’i aştı.
Gün içinde işlem hacminin yükselmesiyle biraz toparlanan kur, 8,60 seviyesinden tepki aldıktan sonra da gün kapanışını yine bu bölgeden yaptı. Dolar/TL, Kasım 2020 döneminde çıkılan 8,60’lık seviyeyi şuan için destek yapmış gibi gözüküyor.
Avro/TL de dolar ile birlikte tarihi zirvesini 10,76’nın üstüne taşıdı. Avro kuru öğle saatleri itibariyle 10,50’nin üzerinde tutundu. Dolar/TL yoğun rezerv satışıyla şubat ayında 7 liranın altına kadar gerilemiş, sonraki süreçte ise önce yurt dışındaki gelişmeler daha sonra ise Erdoğan’ın Merkez Bankası başkanını gece yarısı kararnamesi ile görevden almasıyla sert bir yükseliş trendine oturmuştu.