Merkez bankası etkisiz eleman

Merkez bankası etkisiz eleman
Merkez Bankası, beklenildiği gibi faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu. “Mevcut sıkı duruşta kararlılık sürecek” dendi ancak enflasyondaki yükselişe rağmen faiz artırılmadı, “yaz aylarında oynaklık görülebilir” diyerek...

Merkez Bankası, beklenildiği gibi faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu. “Mevcut sıkı duruşta kararlılık sürecek” dendi ancak enflasyondaki yükselişe rağmen faiz artırılmadı, “yaz aylarında oynaklık görülebilir” diyerek yüksek enflasyon beklentisi paylaşıldı. Uzmanların büyük bölümü, gerçek piyasa değerleri dikkate alındığında faizin yükseltilmesi gerektiğini savunuyor.
Merkez Bankası karar metninde son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda oynaklık görülebileceğine dikkat çekildi.
Metinde para politikasına ilişkin önceki toplantılarda verilen mesajların değişmediği görüldü.
Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği mesajı yinelendi.
Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği mesajı da yenilendi.
Metinde cari dengeye ilişkin iyimser beklentiler dikkat çekti. Konuyla ilgili olarak “Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
YÜKSELEN KÜRESEL
ENFLASYON VURGUSU
Karar metninde yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerine de değinildi.
Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanmasının küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklediği belirtilirken bununla birlikte, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomilerin kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü bir performans sergilediği ifade edildi.
TCMB’ye göre küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açarken yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini koruyor.