Merkez Bankası’na başkan dayanmıyor

Son Güncellenme Tarihi: Mart 21, 2021 / 16:43

Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atandı. Cuma gecesi Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Yeni Şafak Gazetesi ekonomi sayfasında köşe yazarlığı da yapan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi.

Ağbal, Kasım 2020’de, Temmuz 2019’da göreve getirilen Murat Uysal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmıştı. Ağbal’ın atanmasından iki gün sonra da Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sürpriz şekilde istifa etmişti.

Ağbal, dört ayı biraz aşan görev süresiyle Türkiye tarihinde en kısa Merkez Bankası Başkanlığı yapan isimler arasında yer aldı. Ağbal, AK Parti iktidarı tarafından atanan beşinci ve en kısa görevde kalan TCMB Başkanı oldu.

2002 yılında iktidara gelen AK Parti döneminde 7 farklı isim Merkez Bankası Başkanlığı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz baskısı yaptığı bilinen Doç. Dr. Erdem Başçı 5 yıl görev yaptıktan sonra 2016 yılında başkanlıktan ayrılmış ve yerine Murat Çetinkaya atanmıştı. Çetinkaya’nın başkanlıkta ömrü 3 yıl oldu. Çetinkaya’nın ardından Erdoğan tarafından başkanlığa atanan Murat Uysal sadece bir yıl görev yapabildi. 2020 yılında başkanlığa atanan Naci Ağbal ise başkanlık koltuğunda yalnızca 4 ay 15 gün oturabildi.

FAİZ ARTTI, AĞBAL GİTTİ

7 Kasım 2020’de atanan Naci Ağbal, 19 Kasım 2020’de faizi yüzde 10.25’ten yüzde 15’e çıkarmıştı. Ağbal’ın başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu, 24 Aralık 2020’de faizi yüzde 17’ye yükseltmişti.  Ağbal son olarak perşembe günü politika faizini 2 puan artırarak yüzde 19’a çekmişti.

ERDOĞAN OCAK AYINDA ELEŞTİRMİŞTİ

Erdoğan, 22 Ocak 2021’de yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nı eleştirmiş, “Bize ne oluyor da (yüzde) 20’lerin üzerine çıkıyoruz? Şimdi bizim arkadaşlar da bana kızıyor biliyorum ama kusura bakmasınlar. Ben en yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

AĞBAL ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Ağbal, karar sonrası kişisel sosyal medya hesabından “Görevden alınmam nedeniyle şükranlarımı arz ediyorum” açıklamasını yaptı.

YENİ BAŞKAN ŞAHAP KAVCIOĞLU

Hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi, 19 Mart günü manşetinden Merkez Bankası Başkanı Ağbal’a tepki göstermiş, “Bu operasyonu kim adına çektiniz” ifadesini kullanmıştı. Manşetin gecesine ise Yeni Şafak Gazetesi ekonomi sayfasında köşe yazarlığı da yapan Şahap Kavcıoğlu, MB Başkanı olarak atandı.

Kavcıoğlu, 2015-2018 tarihleri arasında AK Parti Bayburt milletvekilliği yapmıştı. Dr. Kavcıoğlu, 9 Şubat’ta yayınlanan, “Enflasyon, faiz ve döviz kuru” başlıklı yazısında, Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerektiğini belirtmişti. Kavcıoğlu’nun bu ifadeleri Cumhurbaşkanının ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ açıklamasını akıllara getirdi. Kavcıoğlu’nun tez danışmanının Albayrak’ın da tezini yazan Erişah Arıcan olması ise dikkat çekti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top