Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 50 milyar dolar

Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 50 milyar dolar
CHP’nin raporuna göre Merkez Bankası’nın brüt rezervinde son üç haftada 5,5 milyar dolarlık erime oluştu. Raporda net rezervler eksi 50 milyar dolar olarak hesaplandı.İktidar tarafından uygulamaya sokulan ve uzmanlar tarafından...

CHP’nin raporuna göre Merkez Bankası’nın brüt rezervinde son üç haftada 5,5 milyar dolarlık erime oluştu. Raporda net rezervler eksi 50 milyar dolar olarak hesaplandı.

İktidar tarafından uygulamaya sokulan ve uzmanlar tarafından ‘gizli faiz artışı’ olarak yorumlanan ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ sisteminin işleyişiyle ilgili karmaşa sürüyor.

Bu kapsamda yeni bir adım da Merkez Bankası’nın dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğiyle atıldı. Buna göre mevcut döviz (ABD Doları, Avro ve İngiliz Sterlini) hesabını TL’ye çeviren gerçek kişilere kur farkı MB tarafından ödenecek.

Banka tarafından 3, 6 veya 1 yıl vadeli TL mevduat veya katılma hesabı açanlara ödenecek destek sadece bir kez verilecek. TL’de açılacak yeni kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarında ise aradaki farkın Hazine tarafından üstlenilmesi bekleniyor. Bu arada Merkez Bankası, kur korumalı TL mevduatlarda kullanılacak ilk dolar/TL kurunu önceki gün 12,3480 olarak açıkladı. Dün ise dolar kurunun seviyesi 11,6399 TL ve Euro kurunun seviyesi ise 13,1862 TL olarak açıklandı.

Bugünün kuru dünden hazır!

ENAG’ın kurucusu Prof. Veysel Ulusoy, sosyal medya hesabından paylaştı: “Sabit kur rejimine mi geçtik nedir? Yarının kurunu şimdiden vermiş Merkez Bankası.”