Merkez ‘mış’ gibi yaptı dolar saniyeler içinde uçtu

Merkez ‘mış’ gibi yaptı dolar saniyeler içinde uçtu
Ekonomi dünyası dün yapılacak Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısına kilitlenmişti. Öğleden sonra saat 2’de açıklama yapıldı ama hemen hemen bütün aktörler ters köşe oldu. Merkez Bankası politika faizini...

Ekonomi dünyası dün yapılacak Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısına kilitlenmişti. Öğleden sonra saat 2’de açıklama yapıldı ama hemen hemen bütün aktörler ters köşe oldu. Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi, 10,25’te sabit tuttu. Ama bu Merkez Bankasının faiz arttırmadığı anlamına gelmiyor çünkü Merkez ‘Geniş Likitite Penceresi’ faizini 13,25’ten 14,75’e yükseltti. Böylece politika faizi göstermelik olacak, bankalar Merkez Bankası’ndan borçlanırken daha yüksek faiz ödeyecek. Uzmanlara göre bu tip yan yollara yönelme geçmişte de denendi ama bir sonuç vermedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusundaki hassasiyeti bilinmesine rağmen ekonomiyi takip eden hemen herkes dün yapılan Merkez Bankası toplantısından politika faizlerinde artış kararı bekliyordu. Banka geçen ay yaptığı toplantıda politik nedenlerle artış beklemeyenleri şaşırtmış, politika faizini 8,25’ten 10,25’e yükseltmişti. Uzmanlar piyasada oluşan faizin politika faizinin önüne geçmesi ve kurlardaki artış eğilimi ve bir önceki ay performansı nedeniyle bu defe 2 puana kadar artış tahminlerini kamuoyu ile paylaştılar. Hatta bu yönde bir anketi hiç alışık olunmamasına rağmen Anadolu Ajansı da yayınladı.
Tüm bu beklentilere karşılık Merkez Bankası tıpkı geçen ay yaptığı gibi ekonomi dünyasını şaşırttı. Politika faizini 10,25’te sabit tuttu. Bankaları fonladığı geç likitite peneceresi faizindeki koridorun üst sınırını ise 13,25’ten 14,75’ yükseltti.
Bu tablo ekonomistleri hem şaşırttı hem de eski yanlışın yeniden tekrarı eleştirilerine neden oldu. Uzmanlar geçmişte de politik olarak faiz arttıramayan Merkez Bankası’nın aynı yöntemi denediğine ama bu yöntemle sonuç alamadığına dikkat çektiler.

SANİYELER İÇİNDE DOLAR REKOR KIRDI

Merkez Bankasının faiz kararının ardından kurlarda saniyeler içinde çok süratli bir artış gözlendi. Dolar/TL 7,9845 ile bir başka tarihi zirveyi gördü. Euro 9,45’lere kadar yükseldi. Sonra piyasalar bir miktar sakinledi ama faiz kararı öncesindeki seviyesine inmedi. Akşam olduğunda Dolar 7,93, Euro 9,39’du.
Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin açıklamasında kur düzeyine bakışın işareti de vardı.
“Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir”