Merkez ne yapsa olmuyor

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 3, 2020 / 08:26

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitlerini sıfırladı.
Merkez Bankası, enflasyon ve yüksek döviz kurlarına karşı yürüteceğini açıkladığı ‘sıkılaştırma adımları’ çerçevesinde yeni kararlar aldı. Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitlerini sıfırladı.
Açık Piyasa İşlemleri kapsamında Türk lirası cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemleri de durduruldu.
Açıklamanın devamında “Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerekli tüm araçlar kararlı bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir” denildi.
SIKILAŞMA VURGUSU SUNUMDA GELMİŞTİ
TCMB geçen hafta BIST repo piyasasındaki fonlamayı kısmıştı. Bankanın bu adımlarının etkisiyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de yükseliş kaydetmişti. 30 Ekim itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 13,40 seviyesine yükselmişti.
TCMB Başkanı Murat Uysal, son enflasyon raporu sunumunda sıkılaşmanın göstergesi olarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine vurgu yapmıştı.

‘HASTANIN GIRTLAĞINI SIKARAK ATEŞİNİ DÜŞÜRMEK GİBİ’

Ekonomistler Merkez Bankası’nın son hamlesini değerlendirdi. Merkez Bankası’nın dolar kurunu frenlemek için bankaların para piyasasında borçlanma limitlerini sıfırladığını belirten Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Bu karardan sonra USD/TL kuru düşmek bir yana 8,42’ye çıktı. TCMB’nin politika faizini artırmamak için attığı her adım çok daha yüksek bir faiz artışı zorunluluğunun temelini atıyor” diye yazdı.
Kararı değerlendiren Ekonomist Emre Alkin ise, “Merkez Bankası’nın attığı son adım, ateşi yüksek seyreden bir hastanın gırtlağını sıkarak ateşini düşürmeye çalışmak gibi bir şey” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top