Merkez, Nebati’yi yalanladı: Enflasyonda tek hane 2024’te

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 3, 2022 / 01:27

Türkiye’de son verilerle birlikte 24 yılın zirvesine çıkan enflasyonda ‘tek hane’ mesajları gelmeye devam ediyor, ancak farklı tarihler için. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, öncesinde farklı tarihler veren ancak sonunda “2023 seçimlerine tek haneli enflasyonla gireceğiz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin aksine, kendisi de tutturamasa da enflasyonun 2024’te tek haneye gerileceğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,51 arttı. Aylık enflasyon yüzde 3,54 oldu. Türkiye’de tüketici enflasyonu böylece yükselişini 17. aya taşıyarak 1998’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

KAVCIOĞLU: ‘2024’TE TEK HANEYE DÜŞECEK’
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Şahap Kavcıoğlu ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumun genel değerlendirme bölümünde “Orta vadedeki enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz” dedi.
Ancak Merkez Bankası, uzun süredir enflasyon tahminlerini tutturamıyor, hatta Merkez Bankası yıl sonu tahmini için sürekli güncelleme yapmak zorunda kaldı.

KKM BİLGİSİNİ VERMEDİ, MUHALEFET PROTESTO ETTİ
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na KKM uygulamasının bankaya getirdiği yükle ilgili bilgi vermemesi üzerine CHP, İYİ Parti ve HDP grupları komisyonu terk etti.

Euro Bölgesi’nde ÜFE geriledi

Euro Bölgesi üretici enflasyonu, ekim ayında yıllık bazda yüzde 30.8 olarak gerçekleşti.
Eylül ayında 19 ülkeli Euro Bölgesi’nin üretici enflasyonu yüzde 41.9 seviyesindeydi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin ekim ayı ÜFE verilerini yayımladı. Euro Bölgesi’nde ÜFE aylık bazda ise yüzde 2.9 geriledi. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi’nde yıllık bazda üretici fiyatları enerji sektöründe yüzde 65.8 artış gösterdi. AB ülkeleri arasında ÜFE, ekimde yıllık bazda en fazla yüzde 68 ile Macaristan’da oldu. Yıllık ÜFE, Almanya’da yüzde 35.5, İtalya’da yüzde 33.7 , İspanya’da yüzde 26.2 ve Fransa’da yüzde 24.7 olarak belirlendi.

Küresel gıda fiyatları hafif düştü
Gıda fiyatlarında artışın durdurulamadığı Türkiye’de önemli bir kitle yetersiz beslenme ve açlıkla karşı karşıya kalırken küresel gıda fiyatları kasım ayında hafif geriledi ve sekiz aylık düşüş serisini sürdürdü. Dünya gıda fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından mart ayında gördüğü tarihi zirveden sonra başlayan düşüşünü art arda sekizinci ayda da sürdürdü ve kasımda çok hafif geriledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi kasım ayında, ekim ayındaki 135.9 seviyesinden 135.7’e geriledi. FAO hububat, et ve süt fiyatlarındaki düşüşün, sebze yağları ve şekerin fiyatındaki artışı telafi ettiğini belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top