Merkez oralı değil

Merkez oralı değil
Enflasyonda yükseliş devam ediyor, kurlarda yön yukarı ve bütün bunlara uygulanan yanlış para politikası neden olarak gösterilmesine rağmen Merkez Bankası görüşünü değiştirmedi. Para Politikası Kurulu piyasaların beklediği...

Enflasyonda yükseliş devam ediyor, kurlarda yön yukarı ve bütün bunlara uygulanan yanlış para politikası neden olarak gösterilmesine rağmen Merkez Bankası görüşünü değiştirmedi. Para Politikası Kurulu piyasaların beklediği gibi faizi değiştirmedi, yüzde 14 olan politika faizini sabit tuttu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada enflasyonu besleyen ulusal ve uluslararası koşullardan bahsedildi ama buna rağmen faizin yüzde 14’te sabit tutulduğu da duyuruldu.

Karara ilişkin açıklamada, "Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları devreye alınacaktır" ifadelerine yer verildi ancak ekonomistler bankanın, “teminat ve likidite politika adımları”ndan neyi kast ettiğini anlamadı.

Açıklamada artık çok uzak olan yüzde 5 hedefine de yer verildi ve hedefe ulaşıncaya kadar Merkez Bankası’nın elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulandı. Bu soyut ifadeler dışında açıklamada enflasyonla mücadele için atılacak somut bir adıma yer verilmedi.

Merkez Bankası, geçen yıl eylül ayında başladığı faiz indirim sürecini dört toplantı üst üste sürdürmüş ve bir hafta vadeli gösterge repo faiz oranını yüzde 19'dan yüzde 14 seviyesine kadar indirmişti. Merkez Bankası; 2022'nin Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve son olarak Mayıs aylarında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu.

EKONOMİSTLER ENFLASYON AÇIKLAMASINI CİDDİYE ALMADI
Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren ekonomistler alınan kararlarla uygulamalar arasındaki çelişkiye dikkat çektiler.

Mahfi Eğilmez: TCMB istikrarı seçti: Faiz düşük kalacak, kur yükselecek, cari açık fazlaya dönüşecek, yerli üretici ithalattan vazgeçip imalata dönecek, maliyetler ve enflasyon düşecek. Buraya kadar açık da niye döviz satıp kuru düşük tutmaya çalışıyorlar o kısmı anlaşılamıyor.

Hakan Kara: Biz uzaya gider miyiz emin değilim ama bu politikalarla devam edilirse enflasyon uzaya gider.

Kerim Rota: “Küresel barış olunca ve baz etkisi ortadan kalkınca enflasyonda düşüş bekliyorsanız o koltuklarda oturup vergilerimizle maaş almayın. Onlar zaten siz olmasanız da olur.

Refet Gürkaynak: Başkası adına utanmakta bugün: Bütün dünyada enflasyon yükseliyor hikayesi anlatan Merkez Bankası’nın, iş bütün dünyada parasal sıkılaştırmaya gelince ölü taklidi yapması…