Merkez talimata uydu, faizi indirdi

Merkez talimata uydu, faizi indirdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8,50 seviyesine çekti. Karar metninde TCMB bu indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8,50 seviyesine çekti. Karar metninde TCMB bu indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu iddia etti.

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nass varken bize ne oluyor?” diyerek İslami kural ısrarıyla Aralık 2021’de başlattığı faiz indirme politikası Türkiye ekonomisine olumsuz anlamda rekorlar kırdırdı. Politika faizi indirilirken Hazine’nin borçlanma faizi piyasa şartlarına göre olduğu için düşmedi, döviz kurları rekorlar kırarak yükseldi, enflasyon hızla son 24 yılın en yüksek seviyesine kadar tırmandı, cari açık rekor üstüne rekor kırdı, Merkez’in swap hariç net rezervleri eksi 60 milyar dolara kadar geriledi, Türkiye’nin kredi puanı tarihi seviyelere tırmanınca dolar borçlanmaların maliyeti arttı, enflasyon nedeniyle bütçe yetmedi, ek bütçe yapılmak zorunda kalındı ve tabii ki Türkiye’de yaşayanların büyük bir kesimi iki yıl içinde hızla fakirleşti.

PPK metninde enflasyon eğiliminde iyileşmeler görüldüğü öne sürüldü, “Depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir” denildi.

MERKEZ: DEPREM ORTA VADEDE KALICI ETKİ YARATMAZ
TCMB, depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesini beklediğini, ancak orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etki öngörmediğini açıkladı.

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, Bloomberg HT’de katıldıkları programda faiz kararını değerlendirdi.

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, TCMB’nin 50 baz puanlık faiz indirimi hakkında, “Faiz indiriminin beklendiği kadar olmaması enflasyon bakış açısıyla olumlu diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Depremde yaşanan gelişmelerin arz koşullarını etkileyerek enflasyon üzerinde kısa vadeli bir oynaklık yaratma potansiyeli taşıdığını belirten Sezgin, TCMB’nin PPK metninde buna dair bir göndermede bulunduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, PPK metninde depreme dair eklenen paragraf hakkında yaptığı yorumda, “TCMB alacağı önlemler ve farklı para politikası sürecine geçebileceğine ilişkin bir şey söylüyor. Buna rağmen 50 baz puan indirmesiyle de enflasyonun odaklarının dışında olmadığı mesajını veriyor.” dedi.

BİLİME KARŞI DİRENİŞ
Birçok ekonomist de sosyal medya hesaplarından faiz kararına tepki gösterdi.

Dr. Mahfi Eğilmez, "Bilime karşı direniş yalnız inşaatta değil, ekonomide de devam ediyor" dedi.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş ise "Elinizi niye korkak alıştırıyorsunuz! Merkez Bankası'nın politika faizi yalnızca yarım puan düşürülerek yüzde 9'dan yüzde 8.5'e indirildi. Gerçi nasıl olsa bu faiz önemsizleştirilmişti, değil mi…" ifadelerini kullandı.

Finansal Piyasalar Yöneticisi İris Cibre ise kararın deprem öncesi alındığını savundu ve "Kasımda, Müsiad tavsiyesiyle faiz indirim döngüsünün bittiğini açıklayan TCMB, Cumhurbaşkanı tavsiyesiyle, 50 bps faiz indirdi "Tavsiye" ekonomisi PS. Bu kararın deprem öncesi alındığı gerçeği önümüzde" diye konuştu.

Merkez Bankası, enflasyonda yaşanan yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz indirim döngüsünü kasım ayında tamamlamıştı. Banka, aralık ve ocak aylarında yaptığı toplantılarda politika faizine ekonomistlerin beklentileri dahilinde dokunmamış ve yüzde 9 seviyesinde sabit bırakmıştı.