Merkez’deki swaplara icra gelmesin diye yasa çıkartılıyor

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 6, 2022 / 14:11

AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu memur ve emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemelerin de içinde yer aldığı 18 maddelik torba kanun teklifinde Merkez Bankası Kanunu’nda da değişiklik içeren bir madde yer aldı.

Teklifin birinci maddesinde yer alan düzenlemeye göre, Merkez Bankası Kanunu’nun, “Para-kredi konusunda Bankanın görev ve yetkileri” başlıklı 40. Maddesine, “Banka nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemez, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamaz” bendi eklenecek. Teklifte söz konusu düzenlemenin gerekçesi, “Madde ile merkez bankaları arasında kurulan ilişkilerin işin gerektirdiği diplomatik hassasiyet ve ekonomik güven temelinde yürütülmesini teminen diğer merkez bankalarının Banka nezdinde para, alacak, mal, hak ve varlıklarının haczedilmemesi amaçlanmaktadır” sözleriyle açıklandı.

‘BU DÜZENLEMEYİ HANGİ ÜLKE, NEDEN İSTEDİ?’
Merkez Bankası Kanunu’na eklenmek istenen bu düzenleme soru işaretlerine yol açtı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu düzenlemeyi hangi ülke, neden istedi? Veya neyin karşılığında istedi?” diye sordu.

‘SKANDAL DÜZENLEME’
HDP Milletvekili Garo Paylan da düzenlemeyi “skandal” olarak nitelendirdi.

BU TEKLİF KARŞI TARAFTAN GELDİ İDDİASI
Halktv.com.tr’ye bilgi veren bir kaynak ise “ Bence bu teklif kesinlikle karşı taraftan geliyor. Değişiklik teklifi büyük olasılıkla eski swap anlaşmalarının yapıldığı ülkelerden değil yeni anlaşmaların yapılacağı ülkelerden geliyor” dedi.
Merkez Bankası’nın Güney Kore ile imzalanmasını beklediği bir swap anlaşması bulunuyor. Ayrıca basına Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan ile de yeni anlaşmalar yapılmak üzere olduğu bilgisi de yansımıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top