Merkez'e yine gece operasyonu, dolar yine yeni zirvede

Merkez'e yine gece operasyonu, dolar yine yeni zirvede
Erdoğan’ın Kavcıoğlu’nu kabulünün ardından Merkez Bankası’nda Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Resmi...

Erdoğan’ın Kavcıoğlu’nu kabulünün ardından Merkez Bankası’nda Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak, PPK Üyeliğine Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı.

Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında rekor üstüne rekor kırarak değer kaybettiği günün sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir geceyarısı kararnamesiyle göreve getirdiği Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Kabulden bir fotoğraf paylaşılırken bir açıklama yapılmadı. Onun yerine gece yarısı bir kararname geldi, Merkez Bankası’na bir operasyon daha yapıldı. Gün boyu yeni zirveleri test eden Dolar/TL, atama kararının ardından zirveden yeni zirvelere uçtu, geceyarısından sonra 9.17’ye kadar dayandı.
Geçen hafta haber ajansı Reuters, Erdoğan’ın yedi ay önce göreve getirdiği Şahap Kavcıoğlu’na güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, Kavcıoğlu’ndan soğuduğunu, son haftalarda iletişiminin de belirgin şekilde azaldığını iddia etmişti.
İsmini vermek istemeyen kaynaklara göre, Erdoğan’ın daha önce beklediği faiz indirimlerinin geçtiğimiz aya kadar yapılamamış olmasından hayal kırıklığı yaşadığı öne sürülmüştü. Faiz kararının şekilleneceği Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısı haftaya 21 Ekim’de yapılacak.