Merkez’in rezervi yine tarihi dipte

Merkez’in rezervi yine tarihi dipte
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uzun süredir döviz rezervlerinde eksiden kurtulamıyor. Merkez’in net rezervi 8 Temmuz haftasında 6,1 milyar dolara geriledi. Böylelikle net rezervlerde Nisan 2002'den bu yana en düşük seviye...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uzun süredir döviz rezervlerinde eksiden kurtulamıyor. Merkez’in net rezervi 8 Temmuz haftasında 6,1 milyar dolara geriledi. Böylelikle net rezervlerde Nisan 2002'den bu yana en düşük seviye gerçekleşti. Brüt rezervler de 100 milyar doların altına geriledi.

TCMB verilerine göre, 8 Temmuz öncesinde net rezerv 7,5 milyar dolar olmuştu. Brüt rezervler ise aynı hafta itibariyle 98,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Brüt rezervlerde bir önceki hafta 100,9 milyar dolarlık gerçekleşme kaydedilmişti.

TCMB'nin swap hariç net rezervi 8 Temmuz haftasında eksi 54,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezerv eksi 54,3 milyar dolar olmuştu.


DÖVİZ MEVDUATLARI ARTTI
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarına bakıldığında 8 Temmuz haftasında nominal olarak 1,1 milyar dolarlık düşüş kaydedildi. Böylelikle döviz mevduatları 208,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Döviz mevduatlarına parite etkisinden arındırılarak bakıldığında ise gerçek ve tüzel kişilerin döviz mevduatlarında artış görüldü.

Buna göre yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 8 Temmuz haftasında 1,5 milyar dolar arttı. Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 593 milyon dolar, tüzel kişilerde ise 923 milyon dolar arttı.

KKM 1 TRİLYON LİRAYI AŞTI
BDDK verilerine göre 8 Temmuz haftası itibariyle kur korumalı mevduat toplamı 1,07 trilyon TL oldu.