Mesaj ABD’deki vatandaşlara mı, içerideki seçmenlere mi?

Mesaj ABD’deki vatandaşlara mı, içerideki seçmenlere mi?
ABD Büyükelçiliğince önceki gün İstanbul’da düzenlenen bir miting öncesinde yayınlanan 'gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık' bugün Dışişleri Bakanlığına çağrılan ABD Büyükelçisi Jeff Flake’e iletildi. Diplomatik...

ABD Büyükelçiliğince önceki gün İstanbul’da düzenlenen bir miting öncesinde yayınlanan 'gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık' bugün Dışişleri Bakanlığına çağrılan ABD Büyükelçisi Jeff Flake’e iletildi. Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“ABD Büyükelçiliğince dün (21 Mayıs) İstanbul’da düzenlenen bir miting öncesinde yayınlanan gösteri uyarısından duyduğumuz rahatsızlık bugün (22 Mayıs) Bakanlığımıza çağrılan ABD Büyükelçisi Jeff Flake’e iletilmiştir.

Büyükelçi Flake’e, söz konusu gösteri uyarısında, bu tür mitinglerde emniyet birimlerimiz tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı belirtilerek, bu husustaki rahatsızlığımız ifade edilmiştir.

Büyükelçi’ye kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu ABD’de bu nedenle yaşanan olaylar ortadayken, siyasi parti mitinglerinin demokrasimizin köklü bir geleneğini oluşturduğu ülkemizde bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu, nitekim sözkonusu mitingin dün sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiği ve herhangi bir olayın yaşanmadığı vurgulanmıştır.

Büyükelçi Flake’e ayrıca, ABD makamlarınca kendi vatandaşlarına yönelik olarak bundan sonra yayınlanabilecek seyahat / gösteri uyarılarının gerçekler dikkate alınarak hazırlanmasını beklediğimiz iletilmiştir.”

Emniyet ve Dışişleri’nden ABD’ye ‘uyarı misillemesi’
Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik uyarı yayımladı. Güvenlik açısından bu ülkedeki geniş katılımlı organizasyonlardan uzak durulması istendi.

ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarına yapılan uyarıda, geçmişte yaşanan protestolar hatırlatıldı. Önlem alınsa da olayların meydana geldiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD güvenlik birimleri her ne kadar bu tip organizasyonlarda meydana gelebilecek protesto ve gösteriler için önlem alıyor olsa da, geçmişte yaşanan olaylarda, gerçek mermi kullanıldığı, elektro şok uygulandığı, gazla müdahale edildiği ve şiddet eylemlerinin de yaşandığı unutulmamalıdır. Bu itibarla, kontrol edilmesi zor olan bu tür olaylarda şiddete maruz kalınabileceği ihtimali de dikkate alınarak, gerekli olmadığı sürece büyük gösteri ve organizasyonlardan kaçınılması tavsiye edilmektedir.”

Açıklama sonunda da olumsuz durumlardan kaçınılması için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
● Kalabalıklardan kaçınılmalı
● Sade bir profil çizilmeli ve dikkat çekecek davranışlarda bulunulmamalı
● Protesto ve gösteri alanlarından uzak durulmalı
● Yakınlarını bulundukları yerden haberdar edilmeli
● Olabilecek anlık gelişmeler için medya takip edilmeli

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ABD’deki gösterilere dair açıklamaya imza atması diplomatik çevrelerde şaşkınlık yarattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Emniyet İstihbarat Dairesi’nin eski başkanı Sabri Uzun’un, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na destek verdiği hapis cezasının onanmasına ilişkin paylaşımına tepki göstermişti.

EGM’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış birisinin böyle bir ahlaksızlığı kabul edilemez. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı” diyerek tepki gösterdi.