MESAM’dan konser baskınları savunması: Bu bir insan hakları ihlalidir

MESAM’dan konser baskınları savunması: Bu bir insan hakları ihlalidir
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül, Kenan Doğulu ve Sertab Erener’in konserlerinde organizasyon şirketlerine yönelik yapılan telif baskınlarına ilişkin açıklama yaptı. Ergül,...

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül, Kenan Doğulu ve Sertab Erener’in konserlerinde organizasyon şirketlerine yönelik yapılan telif baskınlarına ilişkin açıklama yaptı. Ergül, “Bu bir insan hakkı ihlalidir. Bizimle sözleşme imzalayana kadar tespitlerimiz devam edecek, gerekirse mahkemeye gideceğiz, mücadele etmeye kararlıyız” dedi.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kurulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı telif toplamakla görevli kuruluşlar olduklarını kaydeden Ergül, konserde sanatçı, saz heyeti, bilet satan ışık ve ses sistemini kuranların bedelini aldığını ancak asıl esere vücut verenlerin hakkını alamadıklarını dile getirdi.  

Görevlerinin eserleri ortaya koyan sanatçılara telifleri alıp haklarını dağıtmak olduğunu hatırlatan Ergül, özetle şunları söyledi:
“Yıllardır canlı konserleri organize eden arkadaşlar gelirlerinin yüzde 6’sına tekabül eden telifi vermemek için her yola başvuruyor. Zaman zaman paravan şirketler kullanıyorlar, yasa takmıyorlar. 1980’li yıllarda korsan kasetçilik neyse bu aynı şeydir. Organizatör arkadaşlar hiçbir şekilde müzakere sürecine yanaşmıyorlar. Böyle olunca da biz tespit yapıyoruz. O konserin orada yapıldığına dair tutanak tutuluyor bu tespittir. Bazen arkadaşlarımıza zorluk çıkardıkları için kolluk kuvvetlerine başvurmak zorunda kalıyoruz.”

Sanatçıların da duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Ergül, “Bu tespitler sanatçılara değil organizasyon şirketlerine yöneliktir. Ancak öncelikle sanatçıların telif bilincine sahip olması gerekir. Tespitten sonra organizasyon şirketi hala sözleşme yapmaya yanaşmıyorsa o zaman mahkemeye gidiyoruz. Mahkemeye giderken de elimizde tespit belgesi oluyor” ifadelerini kullandı.  

TESPİTLER DEVAM EDECEK 
Bundan sonra başka konserlerde de bu tespitlerin yapılmaya devam edeceğini söyleyen Ergül, “Organizasyon şirketleri gelip sözleşme yapana kadar tespitlerimiz olacak. Sadece konserlerle de kalmayacak düğün salonları, restoranlar, AVM’ler, kafeler, oteller ve toplu taşıma araçlarının telif ödemesi gerekiyor. Telifi kafamıza göre almıyoruz, tarifelerimiz son derece düşüktür ve bakanlık onaylıdır. 1 milyonluk konserde meslek birliklerine ödeyecekleri toplam tutar 60 bin liradır” dedi.