Meslek Birliklerine operasyon: Türk ifadesi gidiyor, alternatif odalar geliyor

İKTİDAR Partisi AKP, bir kez daha ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yasa hazırladı. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gönderilmesi planlanan taslak teklifte, tıpkı Türkiye Barolar Birliği’nde olduğu gibi hem Türk Tabipler Birliği’ne alternatif birlik kurulması hem de ‘Türk’ ifadesinin isimden çıkarılması planlandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği için de aynı plan yapılıyor. ‘Türk’ ifadesi çıkartılacak, ancak TMMOB’de alternatif birlik yerine seçim sistemi değiştirilecek. ‘Türk Eczacılar Birliği’ni de bu çalışmaya alalım’ diyenlere şimdilik fren yaptırıldı.

Edinilen Bilgiye göre, bir süreden beri gündemde bulunan ve Türkiye Barolar Birliği’nde olduğu gibi yönetimi değiştirme planını içeren çalışma, AKP’de çok sayıda bakan ve hukukçunun katıldığı geniş bir toplantıyla şekillendi. Toplantıya, Adalet Bakanı, Çevre Bakanı, Ticaret Bakanı, Sağlık Bakanı, Sanayi Bakanı, parti yöneticileri ve AKP’li hukukçular katıldı. Toplantıda, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) ‘Türk’ ifadesinin çıkarılmasına ilişkin düzenleme ele alınırken, bu birliklerin başına ‘Türk’ ifadesinin çıkarılması yerine ‘Türkiye’ ifadesinin getirilmesini önerenler oldu. Bu önerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a götürülmesine karar verildi.

YÖNETİMLER HEDEFTE
Cumhur İttifakı, uzun süreden beri meslek örgütlerini etkisizleştirmek ve tercihlerine göre yeniden şekillendirme planı yapıyor. Teklife göre, TTB’nin yapısı, tıpkı Türkiye Barolar Birliği’nde olduğu gibi alternatif odalar ve birlik kurulması amacıyla değiştirilecek. Ayrıca, doktorların TTB veya farklı bir çatı örgüte zorunlu olarak üye olmaları da ortadan kaldırılacak. Türkiye Barolar Birliği’nde yapılan bu yapı değişikliği, AKP’nin istediği sonucu sağlamamıştı.

Yasayla, TMMOB’nde daha farklı bir değişikliğe gidilecek. Birliğin adından Türk ifadesinin çıkartılmasının yanı sıra seçim sisteminde değişiklik planlanıyor. Burada alternatif birlik kurulması yerine nispi temsil sistemi getirilecek. Amacın, mevcut yönetimin etkinliğinin kırılması olduğu iddia ediliyor. Seçim sonuçlarında üç büyük ilin belirleyici olduğu belirtilerek, parlamento seçimlerinde olduğu gibi, küçük illerin temsilini arttıran sistem kurulacak.

ECZACILAR DA POTADA
Türk Eczacıları Birliği’nin son dönemde özellikle ekonomik sorunlar, hak kayıpları, ithal ilaçları temini ve fiyatlandırılması yaşanan sorunlarla ilgili olarak gösterdiği tepkiler de toplantının gündemine geldi. Toplantıda, TMMOB’de olduğu gibi bir düzenlemenin bu birlik için de yapılmasını önerenler oldu. İtiraz edenler nedeniyle konu şimdilik kapatıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi